sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

TaoLin: Suomen taivaan alla

Suomen taivaan alla on kiinalaisen Lingin ja suomalaisen Tapion tarina. Kirja alkaa siitä, kun Ling on yksin matkalla Suomeen, ensimmäistä kertaa, vaikka hän on naimisissa suomalaisen miehen kanssa. He olivat tavanneet toisensa Kiinassa, kun Tapio oli siellä matkalla ja tuli vielä uudelleenkin, kosimaan. Häitten jälkeen Tapio palasi elämäänsä Suomessa, ja Ling jäi järjestämään asioitaan muuttoa varten.

Ling saapuu Suomeen kesän kynnyksellä ja asettuu Tapion kotiin Jyväskylään. Alussa riittää ihmeteltävää puhtaassa, hiljaisessa maassa, jonka ihmisetkin ovat kovin hiljaisia. Ling nauttii luonnosta ja varsinkin metsistä, vapauden tunteesta, ja hän on tyytyväinen avioliittoonsa ison ja vakaan miehensä kanssa. Samalla kun Ling huomioi Suomea ja sen ihmisiä ja tapoja, hän tutustuu Tapioon paremmin ja miettii avioliittoaan tämän kanssa ja vertaa sitä aikaisempaan liittoonsa Kiinassa. 

Kun pitkä ja pimeä talvi tulee, valkoinen, kylmä ja hiljainen maa on melkein liikaa Lingille. Hän tekee matkan kotimaahansa kiinalaisen uuden vuoden aikoihin, mutta palaa takaisin aikomuksenaan tuoda Kiinaan jäänyt tyttärensäkin myöhemmin Suomeen. 

Kirja päättyy yllättävästi. Sitä lukiessaan saa kurkistaa vähän aikaa  suomalaiseen elämään ja asenteisiin uusin silmin ja ulkoapäin. Se on terveellistä, vaikka Lingin kokemukset ovat sen verran positiivisia, ettei kokemus ravistele mitenkään rajusti. Sitä jaksoin ihmetellä, miten kiinaa äidinkielenään puhuva kirjailija TaoLin on oppinut suomea niin hyvin, että on kyennyt kirjoittamaan romaaninsa  kauniilla, sujuvalla suomen kielellä.

Haaste: Oi maamme Suomi (Keski-Suomi, Jyväskylä)


TaoLin: Suomen taivaan alla, 184 s.
Kustantaja: Enostone 2008
Kansi: Katri Niinikangas

KIRJAN lainasin kotikaupungin kirjastosta.

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!