maanantai 12. elokuuta 2013

Esko Laulajainen: Oopperakaupungin murhat


Suomen kesäisessä oopperakaupungissa, Savonlinnassa, tapahtuu. Oopperajuhlat lähestyvät. Sitä ennen kaupunkiin saapuu juhannuksena kaupungin lyseon oppilaita luokkakokoukseen. Poliisilaitos on saanut uuden komisarion, kun Kauko Viinikka jätti työnsä Pasilan poliisitalossa Helsingissä ja muutti Savon sydämeen. Siellä poliisi saa varoituksen terroristihyökkäyksen uhasta jossain Suomen isossa tapahtumassa.

Ensin löytyy ruumiinosia Olavinlinnan lähistöltä. Onneksi ne ovat aiemmin kuuluneet mallinukelle. Mutta sitten löytyy kuollut mies ja toinenkin vainaja ja pari muuta sairaalakuntoon käsiteltyä. Mitä tekemistä on kolmella Savonlinnan nuorella, kaupungin päihdeongelmaisella työttömällä miehellä ja eri puolilta Suomea tulleilla luokkakokoukseen osallistujilla kaiken tapahtuneen kanssa? Viinikka työtovereineen yrittää päästä selvyyteen henkirikosten tekijöistä. Samalla huolettaa terroristiuhka, kun Oopperajuhlille on tulossa valtioiden päämiehiäkin.

Esko Laulajaisen dekkari Oopperakaupungin murhat sijoittuu vahvasti Savonlinnan kaupunkiin, vaikka välillä huomataan sekin, mitä samaan aikaan tapahtuu Selkämerellä. Juonikuviot vievät moneen suuntaan, mutta loppua kohden langat solmitaan yhteen, ja tekijä ja hänen motiivinsa selviävät.

Kirja oli kesäinen välipala muun lukemisen lomassa, aika kului, mutta kirja ei saanut tätä lukijaa aivan vakuuttumaan. Sitä olisi ollut mukava lukea Savonlinnassa! Savonlinnan kadut, saaret, järvet, Olavinlinna ja jopa Muikkubaari vilahtelevat sen verran usein, että uskon kaupunkia paremmin tuntevien lukevan kirjan ihan toisenlaisella virityksellä kuin kerran kauan sitten siellä käyneenä luin. Laulajainen on maantieteilijä, ja se asiantuntemus näkyy miljöön kuvauksessa. 

Myös Mari A on lukenut kirjan tänä kesänä. Hänen laillaan osallistun tällä kirjalla maakuntahaasteeseen ja Etelä-Savon valloitukseen. 

KIRJAN lainasin kirjastosta.

Esko Laulajainen: Oopperakaupungin murhat, 160 s.
Kustantaja: Edico, 2011
Kannen kuva: Esko Laulajainen
Taitto: Raimo Nieminen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!