lauantai 10. elokuuta 2013

Lyhyesti äänikirjasta - Hilja Valtonen: Nuoren opettajattaren varaventtiiliHilja Valtosen (1897-1988) jo vuonna 1926 ilmestynyt esikoisteos Nuoren opettajattaren varaventtiili oli oikein parahultainen kuunneltava äänikirjana: se oli humoristinen ja sujuvasanainen kuten päähenkilönsä eikä siinä ollut niin monimutkaisia juonikäänteitä, että niiden seuraaminen olisi häirinnyt autossa kuuntelevan matkaturvallisuutta.

Liisa Harju, savolaistyttö, saa opettajaksi valmistuttuaan paikan Pohjanmaan maaseudulta. Lähtiäislahjaksi hän saa kirjavakantisen vihkon päiväkirjaksi, ja siitä tulee hänen varaventtiilinsä, johon hän purkaa päivien tapahtumat ja sydämensä tunteet, niin kiukun, surun kuin rakastumisensakin.

Liisa on reipas ja sanavalmis nuori nainen, joka ei anna sen paremmin kylän juoruakkojen, mustasukkaisten nuorten naisten kuin koulun johtokunnankaan pompottaa itseään syyttä suotta. Kylä seuraa tarkkaan hänen hiihtolenkkejään pitäjän poikamiestohtorin kanssa, ja nuoret naimaikäiset ja -haluiset naiset, puhumattakaan heidän äideistään, suunnittelevat nuoren opettajan päänmenoksi yhtä jos toistakin.

Loppu hyvin kaikki hyvin. Liisan rakkauden asiat ratkeavat ja sen myötä hänen kouluvuotensa Pohjanmaalla päättyy kaikin puolin hyvissä tunnelmissa.

Rinna Paatson ääni sopi hyvin lukemaan kirjan kepeää ja sukkelasanaista päiväkirjan tekstiä. Viihdyin kirjan parissa mainiosti auton ratissa. Onkohan Valtosta lisää äänikirjoina?

Valtosen esikoisesta ovat pitäneet myös Aletheia, Katja ja Booksy.

ÄÄNIKIRJAN lainasin kirjastosta.

Hilja Valtonen: Nuorenopettajattaren varaventtiili, äänikirja
Kustantaja: Otava 2006
Lukija: Rinna Paatso
Kannen kuva: Poika Vesanto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!