keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Pari Heljä Liukko-Sundströmin kuvakirjaa

Heljä Liukko-Sundströmin keramiikkataulut ja -esineet ovat ihania, ja nostinkin hänet hiljattain yhdeksi suosikikseni Naisten aakkoshaasteessa. Vasta sitä kirjoittaessani tajusin, että kuvataiteilija on myös sanataiteilija. Tai kuvakirjataiteilija. Se piti heti todentaa, ja kirjaston hyllystä löytyikin kaksi erilaista lastenkirjaa.


Toi rusakko on kipeän söpö kertomus erilaisuudesta, toisten auttamisesta ja ystävyydestä. Ruskea rusakkojänis näkee pienten valkoisten kanien luistelevan somissa sinisissä mekoissaan ja haluaa mukaan. Sitä varten hän ompelee itselleen suojapuvun valkoisesta lakanakankaasta, mutta sekään ei tee isosta ja kömpelöstä jäniksestä siroa pientä muodostelmaluistelijaa.

Kun rusakko Roi kaatuu luistimillaan ja suojapuku repeää, joukkue hyväksyy hänet mukaansa hänen erilaisuudestaan huolimatta. Vain yksi kani ei siedä rusakkoa ja keksii keinot, miten saa Roin pois heidän joukkueestaan. Jännittävien käänteiden jälkeen opitaan sanomaan "Anteeksi!" ja "Pidetään yhtä!". Roin rusakkokaverit opettelevat luistelemaan ja rusakot opettavat pupuille metsässä selviämisen taitoja.

Heljä Liukko-Sundström on kuvittanut Toi rusakko -kirjan maalauksillaan, jotka tuovat mieleen hänen keramiikkatyönsä ja niiden luonto- ja eläinaiheet.

Olli ja Dolli - tarina ystävyydestä on juuri sitä, tarina ystävyydestä. Ystävykset ovat Olli, oikea ihminen, mutta tässä kirjassa jänis. Ja Dolli on oikea ihminen, mutta tässä kirjassa riepunukke. Jänis ja riepunukke on ommeltu kankaasta pehmeiksi nukeiksi, sitten niistä on valettu kipsimuotit. Valmiit keramiikkanuket on maalattu Olliksi ja Dolliksi.

Olli on loikkiva ja tanssiva jänis, joka kohtaa Dollin, keramiikkataiteilijan, jolla on vikaa käsissä ja jaloissa ja joka tarvitsee muiden ihmisten apua liikkuessaan pyörätuolilla. Olli auttaa häntä, eikä vähiten silloin, kun hän lennättää Dollia tanssiessaan. Kun Dolli kruunataan Koristeiden kuningattareksi, Olli on aidosti iloinen taiteellisen ystävänsä puolesta.

Olli ja Dolli - tarina ystävyydestä on kuvitukseltaan omaperäinen, mutta sopii keramiikkataiteilijalle. Valokuvatut kipsinukkehahmot ovat herkkiä ja kömpelöitä samaan aikaan. Taiteilija on joutunut tekemään valoksen jos toisenkin saadakseen nukkensa kuviin eri asennoissa ja asuissa.

             Heljä Liukko-Sundström: Olli ja Dolli - tarina ystävyydestä, 32 s.
             Kustantaja: Otava 2005
             Kuvitus: keramiikkanuket Heljä Liukko-Sundström;  valokuvat
                      Timo Kauppila 

             Heljä Liukko-Sundström: Toi rusakko, 30 s.
             Kustantaja: Kirjapaja 2008
             Kansi: Maria Appelberg; kannen kuva: Heljä Liukko-Sundström

KIRJAT löytyivät kirjaston lastenosaston hyllyltä.
HAASTEET: 100 suomalaista kirjaa (no 36-37)

2 kommenttia:

  1. Heljä Liukko-Sundström on taitava taiteilija ja nämä lastenkirjat ovat söpöjä. Jossakin varastolaatikossa taitaa olla omille lapsilleni hankkimat Heljän lastenkirjat. Hyvä kun muistutit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutuuskirjoja tulee sellaista vauhtia, että monet vanhat hyvät kirjat jäävät unohduksiin. Minustakin on hyvä aina joskus, kun muistuu jokin vanha tuttu (tai muuten vain luettavaksi aiottu) mieleen blogeista.

      Poista

Kiitos kommentistasi!