keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Metropoliitta Panteleimon: Murha kirjapiirissä


"Siistejä surmia." Näin otsikoi Helsingin kirjamessut Dekkarilauantain tilaisuutta, jossa Metropoliitta Panteleimon oli yhtenä haastateltavana. Ei, en päässyt lauantaina messuilemaan, mutta näin ohjelmasta otsikon ja ajattelin, että taitaa viitata samaan dekkarityyppiin kuin kodikkaat dekkarit, cozy mysteries

Metropoliitta Panteleimonin dekkareissa rikoksia ratkaisee eläkeikäinen rouva Elisabet Urhonen. Pari aiempaa teosta sijoittuvat fiktiiviseen Koskijärven kylään, joka muistuttaa kirjailijan synnyinseutua Pohjois-Savossa ja jossa Aulis Urhonen toimii poliisikonstaapelina. Ennen nyt lukemani Murha kirjapiirissä -kirjan tapahtumia Urhoset ovat muuttaneet läheiseen kaupunkiin viettämään eläkepäiviä. Pian muuton jälkeen Aulis Urhonen on kuollut ja Elisabet jäänyt leskeksi.

Kaupungissa kokoontuu kirjapiiri, johon Elisabet liittyy niin ikään Koskijärveltä muuttaneen ystävänsä Impin kanssa. Erään kerran piiri järkyttyy, kun illalla yhteiskoululle tullessaan he näkevätkin piirin vetäjän, äidinkielen lehtori Inga Tyynelän, verissään lattialla. Myöhemmin tämä kuolee sairaalassa vammoihinsa, ja murhatutkinta alkaa. Poliisin toiminta vaikuttaa lukijastakin tehottomalta, joten ei ihme, että oman konstaapelinsa toimintaa läheltä seurannut Elisabet Urhonen selvittelee omin päin - ja vähän nuoren poliisi Nenosenkin avustuksella - rikosta. Äidillinen ja lämmin leskirouva kyläilee kirjapiiriläisten luona, juttelee kaupunkilaisten kanssa ja melkein hairahtuu tunneasioissa pahemman kerran. Mutta rikoksen hän selvittää ja parin piiriläisen yksityisasiat siinä sivussa.

Murha kirjapiirissä viehättää kirjanystävää viittauksillaan kirjallisuuden klassikkoteoksiin. Se on myös vahva puheenvuoro lasten ja nuorten puolesta ja kaikenlaista kiusaamista ja lannistamista vastaan. Iso plussa siitä. Muuten romaani etenee rauhallisen verkkaisesti, kuten eläkeläis(amatööri)salapoliisille sopiikin, eikä meno äidy kovin jännittäväksi missään vaiheessa.

Aikaisemmin olen lukenut Metropoliitta Panteleimonin kirjoittamat Murha kirkonkylässä (2011) ja Murha näyttämöllä (2013).

      Metropoliitta Panteleimon: Murha kirjapiirissä, 181 s.
      Kustantaja: Myllylahti 2016
   
KIRJAN lainasin kirjastosta.

HAASTEET: 
Tänään alkavat Kirjakekrit Tuijatan blogissa. Marraskuun alussa blogataan jännitysjutuista.  

Helmet 2017 -lukuhaaste (11. Muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja), 100 suomalaista kirjaa (no 75).

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Ilman haastetta, olisi tämä kirja liukunut aivan ohi. Kirjoittajan tausta on kiehtova - ja onhan näissä kirjapiireissä pyörittä ja voihan niissä tapahtua vaikka mitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haasteista tosiaan löytää monenmoisia kirjoja. Kirjapiireissä ja kirjastoissa ja muissa kirjallisissa paikoissa voi tapahtua vaikka mitä, ja niiden rikosten ratkaisuissa viitataan yleensä kirjallisuuteen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!