perjantai 3. marraskuuta 2017

Ponku, Peetu ja rikotun repun keissi


Ponku on ponteva koira, Peetu hänen kaverinsa, jonka sängyn jalkopäässä Ponku makoilee, vaikka hänellä on mukava oma petikin Peetun huoneen lattialla. Kumpikin käy koulua, Peetu oppilaana ja Ponku töissä lukukoirana. Silloin he kulkevat koulu- ja työmatkat yhdessä koulutaksilla.
"Ai, niin! Yksi asia meinasi ihan unohtua. Olen myös lukukoira. Käyn töissä Peetun koulussa. Homma menee niin, että oppilaat lukevat meikäläiselle ääneen. Kaikki tietävät, että meikät ovat hyviä kuuntelijoita. Ei pahemmin haukuta, jos joku sana menee hiukka pieleen."
Ponku on etsivätoimisto Jelpin pomo, Peetu sen toinen etsivä. Heidän tapauksistaan on ilmestynyt kaksi kirjaa, joista luin juuri jälkimmäisen, tänä vuonna ilmestyneen Ponku, Peetu ja rikotun repun keissi. Siinä etsiväkaksikko ottaa selvittääkseen naapurin Tinjan rikotun repun arvoituksen. Tinja käy samaa koulua kuin Peetu, ja eräänä päivänä Ponku ja Peetu huomaavat, että Tinjan uuden repun tasku on tahallaan rikottu ja että Tinja on hiljainen ja itkuinen.

Etsivätoimisto Jelppi ryhtyy puuhaan ja selvittää Tinjan rikotun repun keissin. Ponku pääsee syyllisistä perille ensiksi ja antaa heille HA-JU-KOO-DI-NI-MET Puklu ja Juusto. Ihmisnimet selviävät ennen pitkää, kun repunrikkojien henkilöllisyys paljastuu. Hauskalla alakouluikäisille kirjoitetulla etsivätarinalla on vakava puolensa, Tinjaa kiusataan. Peetu ja Ponku vakuuttavat, että asiasta täytyy kertoa opettajalle, ja kun se tapahtuu, koulu ja lasten vanhemmat ottavat asian tosissaan. Kaiken ikävän jälkeen asiat ovat hyvällä tolalla, ja Tinjan kaksi salaisuusvihkoon kirjoittamaa toivettakin toteutuu.

Aira Savisaaren ja Mimmu Tihisen teksti on käypäistä vielä epävarmallekin lukijalle. Varsinkin etsivä- ja lukukoira Ponkun kerronta koostuu yksinkertaisista ja valtaosaltaan lyhyistä lauseista sekä humoristisen koiramaisista heitoista. Koira etsivänä on lystikäs ja kiinnostava hahmo. En osaa sanoa, onko tarina jännittävä alakoulun alaluokkalaiselle. Ponkun ja Peetun tapauksia on ilmestynyt tätä ennen teoksessa Ponku, Peetu ja helppo nakki (2016), mutta sitä en ole lukenut.

        Aira Savisaari & Mimmu TihinenPonku, Peetu ja rikotun repun keissi, 96 s
         Kustantaja: Karisto 2017
         Kansi ja kirjan kuvitus: Lotta Kauppi


KIRJA on lainattu Ellibs-verkkokirjastosta.
MUUALLA: Jonnan lukunurkkaus, Kirjasampo
HAASTEET: Marrasjännitystä 1.-7.11.2017; 100 suomalaista kirjaa (no 76).

2 kommenttia:

  1. Ihastelen sitä, jännitysviikolla on myös nuoria lukijoita hivelevää jännitystä. Kiitos postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokaiselle jotakin, myös junioreille jännityksensä. Heistä kasvaa uusi dekkarinlukijasukupolvi.

      Poista

Kiitos kommentistasi!