lauantai 15. kesäkuuta 2019

Rikos Porvoossa: Julma


Christian Rönnbacka onnistui esikoisdekkarillaan koukuttamaan minut kirjasarjaansa ja  ylikonstaapeli Antti Hautalehdon vauhdikkaaseen seuraan. Ei auttanut muu kuin jatkaa seuraavaan teokseen. Siispä esittelyvuorossa on Julma.

Operaatio Troijalaisen jälkeen ylikonstaapeli Antti Hautalehto on toipunut haavoittumisestaan ja palaa sairauslomalta Porvoon poliisilaitokselle töihin. Tilanne työpaikalla on muuttunut: esimies on saanut infarktin, ja hänelle tarvitaan sijainen. Kolmesta ehdokkaasta valinta osuu Anttiin, josta tulee tutkinnanjohtaja uuteen kinkkiseen tapaukseen. Muut työtoverit suhtautuvat Antin valintaan mukavasti, mutta toinen valitsematta jätetyistä kantaa kaunaa, ja Antti joutuu esimiehenä miettimään ratkaisun hankalaan tilanteeseen.

Jos oli Operaatio Troijalainen jännittävä ja vauhdikas, oli Julma sitä vielä enemmän. Loppuvaiheessa en voinut keskeyttää äänikirjaa, vaan piti kuunnella pikkutunneille, jotta saisin tietää, miten tytön käy. Sillä tyttöjä tässä kirjassa on eikä heille tapahdu mukavia asioita, jos kohta lukija säästetään tarkemmilta kuvauksilta. Kaikki alkaa siitä, kun eräs äiti huomaa pikkutyttönsä alushousujen hävinneen pyykkinarulta yön aikana. Sitten häviää tyttökin, omasta kodistaan, noin vain iltahämärissä, kun vanhemmat ovat pois kotoa, eikä sieppauksesta jää mitään jälkiä. Parin päivän kuluttua tyttö palautetaan kotinsa lähistölle elossa, mutta traumatisoituneena. Sitten siepataan toinen pikkutyttö, hänkin kodistaan öiseen aikaan.

Tyttöjen sieppauksen tutkiminen ei ole se vauhdikas osa kirjaa. Asialla on ammattilainen, hän ei jätä minkäänlaisia jälkiä sieppauspaikoille. Poliisilla on paineita: porvoolaiset vanhemmat pelkäävät lastensa puolesta, tapaukset saavat laajaa mediajulkisuutta ja ministeri painostaa tuloksiin. Vähitellen alkaa kuitenkin palapelin palasia kerääntyä, niistä kauimmaisia lähetetään pari poliisia etsimään Australiasta asti.

Samanaikaisesti sieppausten kanssa Operaatio Troijalaisesta sydämistynyt rikollisliigan pomo on lähettänyt palkkamurhaajat Antin perään, joten hänen henkeään uhkaavat niin he kuin pikkutyttöjen sieppaajakin. Kun näyttää jo siltä, että Hautalehdon päivät ovat luetut, hänet pelastaa hyvä ystävä, Porvoossa pankkia johtava Lars. 

Julma tarjoilee kiihkeää takaa-ajoa maalla ja merellä, mutta vaarojen lomassa poliisit keventävät varsin karskilla ja hauskalla (ja paikoin äijämäisellä) huumorilla. Rönnbacka virittää ilmaan myös ripauksen romantiikkaa, jolle saattaisi olla jatkoakin luvassa. Siispä seuraavaan kirjaan, kunhan nyt ensin hengitys tasoittuu sopivaksi.

Antti Hautalehto #1: Operaatio Troijalainen
Antti Hautalehto #2: Julma

          Christian Rönnbacka: Julmaäänikirja
          Kustantaja: Bazar 2013 (painettu kirja 2013)

          Lukija: Ville Tiihonen, 9 t 48 min
          Kansi: Jussi JääskeläinenÄänikirja on oma ostos Elisa-kirjasta.
MUUALLA: Hemulin kirjahyllyKirjan vuoksi, Kirjavinkit, Kirsin kirjanurkka, Nenä kirjassa

Osallistun kirjalla Dekkariviikkoon.

Kirjankansibingossa ruksaan ruudun "Ovi" (kannessa talon ovi on siirretty paikaltaan nojaamaan seinään).


2 kommenttia:

 1. Hyvä ja koukuttava sarja. Olen lukenut sarjan kolmannen osan ja harmitti, kun en ollut lukenut aiemmin ilmestyneitä.

  Lukuiloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosi koukuttava. Joissain sarjoissa ei ole väliä, vaikka lukisi kirjat "väärässäkin" järjestyksessä, mutta tässä ensimmäinen osa taustoitti Antti Hautalehtoa mukavasti. Jatkosta en osaa vielä sanoa tässä suhteessa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!