perjantai 27. syyskuuta 2019

Timo Parvela: Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä

Pitkästä aikaa palasin Ella-kirjan ääreen. Luin niitä joitakin kymmenisen vuotta sitten, ennen blogia, ja ne naurattivat aikuistakin. Siihen aikaan työssäni jututin silloin tällöin alakouluikäisiä lapsia, ja muistan yhden tytön, jonka kanssa jaoimme ihastuksen kirjalliseen Ellaan.


On ihan sattumaa, että sain juuri eilen loppuun Timo Parvelan uusimman Ellan, jolla on tämänpäiväisiin ilmastolakkoihin ja -mielenosoituksiin sopiva teema ja nimi Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä. Huomaan, että Ella ja kaverit ovat edelleen alakoulun alaluokilla kuten kymmenen vuotta sitten, nyt luokalla kaksi ja puoli A, mitä ikinä se tarkoittaakaan. Koululaiset huomaavat, että heidän opettajansa on huolissaan valtavasta asiasta eli koko maailmasta. Lapset tietysti lyöttäytyvät kimppaan auttaakseen opettajaansa, joka järjestää yhtä ja toista projektia maailman pelastamiseksi.

Hauskin projekti, josta Ella ja hänen kaverinsa innostuvat, on roskien kerääminen rannalta. He tuohtuvat ihmisistä, jotka roskaavat rannan heti sen jälkeen, kun kaverukset ovat saaneet sen siivottua, mutta sitten luokka keksii juonen: He jalkautuvat rannalle, ja aina, kun joku pudottaa roskan hiekalle, joku lapsista ilmestyy paikalle, "löytää" roskan ja kohteliaasti palauttaa pudonneen paperin, tölkin tai pullon, ja pyytää lupaa viedä sen roskiin. Nolostuneet roskailijat lähes aina vievät roskansa mieluummin itse ja joka sortin lajinsa mukaiseen kierrätysastiaan.

Timo Parvelan kirja on ajankohtainen ja humoristisen lupsakka. Siinä ei vuodateta ahdistuksen kyyneliä ilmastonmuutoksesta, vaan tartutaan tomerasti asioihin, joihin lapset itse ihan oikeasti voivat vaikuttaa kuten luonnon pelastamiseen roskaamiselta ja kierrättämiseen. Siinä sivussa yritetään estää koulun pihan ison kuusen kaataminen, istutetaan puita ja rakennetaan omatoimisesti pytinki opettajan takapihalle tämän kauhistukseksi.

Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä on oivaa luettavaa ja kuunneltavaa nuoremmille alakoululaisille. Minua tämä ei naurattanut ihan yhtä paljon kuin muistini mukaan ne vuosikymmen sitten luetut naurattivat, mutta syy voi olla formaatissakin: autoa ajaessa ja kuunnellessa kaikki ei ehkä tunnu yhtä huvittavalta kuin ihan perinteistä kirjaa lukiessa. Samaa näppärää sanailua tässä kuitenkin on, Parvela leikkii sanojen merkityksillä oivaltavasti. Lasten kouluaineet luonnosta ja sen suojelusta kirvoittivat eniten naurunhymistystä kuten myös lasten aatokset siitä, miten he voivat opettajaa ilahduttaa.

Painettu kirja on Mervi Lindmanin kuvittama, mutta ne jäivät äänikirjan kuuntelijalta näkemättä.

               Timo Parvela: Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä, äänikirja
                 Kustantaja: Tammi 2019 (painettu kirja 2019)
                 Kertoja: Lotta Kuusisto, 1 t 25 min                 

ÄÄNIKIRJAN kuuntelin BookBeatissa. MUUALLA: Lastenkirjahylly
Helmet-haasteessa kirja sopii kohtiin 9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja (ainakin haasteen FB-sivuilla useat vanhemmat mainitsevat Ella-kirjat jälkikasvunsa suosittelemaksi), 13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja, 22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niinpä. Tämä on Ella-kirjoista ehkä eniten ajan hermolla, ainakin päätellen kirjojen nimistä. Sehän sopii, kun lapset ja nuoret ovat ottaneet ilmastonmuutoksen estämisen asiakseen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!