sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Ellinor Mend: Punikkityttö ja jääkäriupseeri


Käsiini sattui harvinaisenoloinen kuvakirja, jonka on piirtänyt viipurilainen aatelistyttö Ellinor Mend heti sisällissodan jälkeen vuonna 1920. Se kertoo tarinan suomalaisesta sisäköstä Hiljasta, jonka hänen isäntäväkensä Salvesenin perhe erottaa palveluksestaan keväällä 1918, kun he huomaavat tämän olevan punainen. Hilja on siitä tyytyväinen, sillä hänkään ei tahtoisi enää olla lahtarien palveluksessa.

Hilja osallistuu Viipurissa taisteluihin punaisten joukoissa. Kun valkoiset valtaavat kaupungin ja jääkärit palaavat Saksasta, Hilja kätkee punikkivaatteensa ja pestautuu kahvilaan tarjoilijaksi. Siellä hän tutustuu jääkäriupseeri Hugoon, joka on Salvesenien Saksasta palannut poika. Nuori pari käy ajelulla Hugon ostamalla uudella Mercedeksellä, mutta kaikki muuttuu, kun Salvesenin Anita tunnistaa Hiljan ja hänelle selviää, että tätä hänen veljensä tapailee.


"Hugo Salvesen tapaa ensi kertaa Hiljan Café Metropolissa,
missä Hilja on tarjoilijattarena."

Punikkityttö ja jääkäriupseeri kertoo fiktiivisen tarinan sisällissodan ajalta taustanaan historiallinen Viipuri ja sen miljöö rakennuksineen ja ihmisten vaatetuksineen. Kirjan tekijän äidinkieli oli ruotsi, ja hänen kirjassaan Salvesenit puhuvat ruotsia, kun taas punaiset ja palvelijat käyttävät suomea. Kustantaja on ratkaissut kielikysymyksen siten, että on julkaissut kuvaruudut kirjan aukeaman oikealla sivulla sellaisina, kuin ne ovat taiteilijan kynästä lähteneet, ja ruotsinkielisten tekstien ja puhekuplien suomennokset on sijoitettu vasemmalle sivulle.


"Anita Salvesen jakaa valkoisten lentolehtisiä.
Punaiset ampuvat valkoisten lentokoneita."

Kohtalokas tarina on ennen kaikkea yläluokkaisen nuoren naisen näkemys Viipurin tapahtumista keväällä 1918. Huumorin vilauksia, mielikuvitusta, ajankuvaa. Erikoinen ja mielenkiintoinen kirja.


Kustantajan esipuheen mukaan Ellinor Mend (1896-1952) oli viipurilaisen vapaaherra Nikolai von Mendin, jonka isoisä oli tullut aikoinaan Saksasta Viipuriin, ja hänen puolisonsa Alinen tytär. Ellinor avioitui Viipuriin valkoisen armeijan mukana tulleen insinööri Torolf Tollanderin kanssa ja muutti Turkuun ja sieltä 1930-luvulla Helsinkiin, missä hän asui kuolemaansa asti. Hän kirjoitti ja piirsi kolme muutakin kuvasarjaa, mutta Punikkitytön tarina jäi hänen viimeisekseen.

KIRJAN ostin hiljattain kirjaston poistomyynnistä 50 centillä. Haasteosallistus: Ihminen sodassa -lukuhaaste.


Ellinor Mend: Punikkityttö ja jääkäriupseeri av Ellinor Mend. En historie från Wiborg - våren 1918, 109 s.
Kustantaja: WSOY 1982.
Suomennos: Päivö Taubert

6 kommenttia:

  1. Minä katselin tätä kerran oman kirjastoni poistomyynnissä, kovasti teki mieleni ostaa itselleni, kun kiinnostkin, mutta ei sitten kuitenkaan tullut ostettua. Kuvat ovat upeat ja tarina koskettava, ajatuksia herättävä. Pieni pala suomalaista historiaa.

    VastaaPoista
  2. Historiallisuus minua kai veti puoleensa siellä kirjaston poistohyllyn äärellä, mutta kuvitus ja tarina ovat herkullisia myös.

    VastaaPoista
  3. Blogissani on sinulle haaste: http://kaisareetta-t.blogspot.fi/2014/04/kohtaamisia-kirjassa-haaste.html :)

    Palajan kirja-arvioidesi paremmalla ajalla, keskittyen :)

    VastaaPoista
  4. Kaisa Reetta, kiitos haasteesta. Vastaan siihen mielelläni, mutta en nyt ihan lähipäivinä, sillä elämän hektisyys jatkuu...

    VastaaPoista
  5. Jännittävä kirjalöytö! Nuo kuvat ovat jotenkin viehättävän amatöörimäisiä! :)

    p.s. ei kiirettä haasteeseen vastaamisessa, minullakin on yksi haaste odotellut jo hyvinkin yli kuukauden...:)

    VastaaPoista
  6. Minustakin tämä oli jännittävä löytö. Mielenkiintoista oli, miten nuori aatelisnainen näki 1918 sodan Viipurissa ja kuvitti sitä mielikuvistustaan käyttäen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!