tiistai 22. huhtikuuta 2014

Jännitystä Pohjolassa - Parantaja Suomesta

Antti Tuomaisen Parantaja on "piinkova rikosromaani ja runollinen rakkauskertomus" kirjan takakansitekstin mukaan. Lisäisin niiden seuraksi dystopian.

Jännitysromaani: Taneli Lehtisen toimittajavaimo katoaa jäljettömiin tutkiessaan murhien sarjaa. Kun Taneli ja Johanna tekstailevat toisilleen useita kertoja tavallisina päivinä, Tapani tietää, että jotain on tapahtunut, kun hän ei saa vaimoonsa yhteyttä. Hän lähtee etsimään, mutta kukaan ei tiedä mitään, ei Johannan esimies lehdessä, ei Johannan hyvä ystävä. Sen Taneli saa selville, että Johanna on tehnyt taustatöitä kirjoittaakseen Parantajasta, jonka arvellaan liittyvän Helsingin seuduilla tapahtuneisiin surmatöihin. Poliisilta Tapani ei apua saa, sillä

Dystopia: Ilmastonmuutos on saavuttanut Helsingin. Merenrantaan rakennetuista hienoista taloista ovat asukkaat muuttaneet pois, kun meri on tulvinut alakertaan, ja kaikki on joko ruostunut tai homehtunut. Monet ovat lähteneet pohjoiseen, ja tilalle on tullut pakolaisia etelästä ja idästä. Poliisivoimatkin kutistuvat, kun yhä useampi vie perheensä turvaan pois yhä sotkuisemmaksi ja kaaosmaisemmaksi muuttuvasta kaupungista. Rikoskomisario Jaatinen antaa Tanelille kuitenkin arvokkaita tietoja ja ottaa hänet mukaan tutkimuksiin, epävirallisesti, niin runoilija kuin tämä onkin. Sillä Taneli on päättänyt löytää vaimonsa, koska

Rakkaustarina: Taneli ja Johanna ovat olleet naimisissa kymmenen vuotta ja rakastavat toisiaan. Kadonnutta vaimoaan ajatellessaan Taneli kuvaa kauniisti niin häntä kuin heidän suhdettaankin. Silti etsinnän kuluessa Taneli kuulee paljon yllättävää vaimostaan, asioita, joita hän ei lainkaan tiennyt.

Antti Tuomaisen romaani koukutti. Löytäisikö Taneli Johannansa ennen kuin olisi liian myöhäistä? Ilmastonmuutoksen seurauksista kärsivä tulevaisuuden Helsinki oli kirjalle poikkeava ja lukemaan houkuttava ympäristö, vaikka en olekaan dystopioiden suurkuluttaja, ja harvassa rikosromaanissa on näin herkkää rakkauden kuvausta. 

Parantaja sai vuoden 2011 Vuoden johtolanka -palkinnon. Se on kolmas kirja huhtikuun teemalukemistani, jossa luen yhden (sala)poliisiromaanin jokaisesta Pohjoismaasta. Tuomaisen kirjaa on luettu viimeisen vuoden aikana ainakin seuraavissa blogeissa: Luettua elämääAnna minun lukea enemmän ja Yöpöydän kirjat, joista löytyy linkkejä muihin arvioihin.

KIRJA oli omasta hyllystä.

Jännitystä Pohjolassa huhtikuussa 2014 Kirjan pauloissa:
      Arnaldur Indriðason: Räme - Islanti
      Maria Lang: Pimeä elokuun yö - Ruotsi
      Antti Tuomainen: Parantaja - Suomi


Antti Tuomainen: Parantaja, 223 s.
Kustantaja: Helsinki-kirjat 2011 (2. painos, alkuperäinen 2010)
Kannen suunnittelu: Jussi Kaakinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!