perjantai 30. tammikuuta 2015

Anneli Kivelä: Kotiin Katajamäelle

Minne on yksinhuoltajaäiti, joka saa kuulla menettävänsä työpaikkansa. Samalla kun huoli selviämisestä nousee pintaan, oven takana odottaa uusi yllätys: Minnen kummisetä kuolee ja jättää hänelle perinnöksi Pihlajan torpan Katajamäellä. Koska Anneli Kivelän kirjoittamassa Katajamäki-sarjassa ilmestyy tänä vuonna jo kymmenes osa, ei liene suurikaan juonipaljastus, että tässä sarjan ensimmäisessä kirjassa Kotiin Katajamäelle Minne pohdiskelun jälkeen päättää myydä asuntonsa Tampereella ja muuttaa asumaan maalle Pihlajaan 8-vuotiaan poikansa Joonan kanssa. Työasiatkin järjestyvät, kun Minnen opiskeluaikainen ystävä tarjoaa etätyötä käännöstoimistossaan.


Muutto Katajamäelle tapahtuu alkukesällä Joonan koulun loputtua. Pihlajan mökki on hyväkuntoinen, eikä aikaakaan, kun Miina on saanut sen kodikkaan sieväksi. Joona löytää pian naapurista ikäisensä kaverin ja viihtyy erinomaisesti. Naapurin Arto-isäntä, jonka Minne muistaa lapsuuden Pihlajassa vietetyistä kesistä kaverinsa Annan isoveljenä, rakentaa Joonalle oman huoneen yläkertaan.

Kotiin Katajamäelle oli kepeää kuunneltavaa työmatkoilla. Maallemuuton ja Katajamäelle asettumisen mausteena kukkii romantiikka, vipinää tuovat koulun komea opettaja, joka kuuleman mukaan on paikkakunnan tavoitelluin poikamies, sekä naapurin salskea leskimiesisäntä. 

Kesän jälkeen seuraa syksy ja talvi, ja sekä Minne että Joona ovat erittäin tyytyväisiä elämänmuutokseensa. Lumikinokset koituvat onnettomuudessa pelastukseksi ja tapauksella on yllättävät seuraukset. Tai yllättävät ja yllättävät, itse asiassa lukija ei hämmästy, sillä jotain tällaista loppua kirjalta voi odottaakin. 

Kepeästä tyylistä huolimatta kirja heijastelee vakavampiakin sävyjä ja nykyajan ongelmia. Näitä ei jäädä filosofisesti pohtimaan, mutta henkilöiden arjessa ne näkyvät: irtisanominen, työttömäksi jääminen ja yksinhuoltajan toimeentulo, maallemuutto ja etätyön tekeminen sieltä, maaseudun sinnittely väen muuttaessa työn perässä kaupunkeihin ja toisaalta nyt takaisinkin luonnonmukaisemman elämän perässä.


KIRJAN kuuntelin äänikirjana. Kirjaston hyllyllä oli pari muutakin sarjan osaa äänikirjoina, mutta ne ovat kahdesta (toistaiseksi) viimeisimmästä. Nytpä edessä onkin ongelma, ottaako ne kuunneltavaksi vai ehtisinkö ja jaksaisinko lukea välissä olevat osat ensin. Hmmm. Tämä oli oikein parahultaista automatkaseuraa, piti mielenkiintoa yllä ja loppui mukavan onnelliseen ja positiiviseen vireeseen. Nyt jää tietysti mieltä kaivelemaan, mitä kaikkea ihmeellistä voi vielä tapahtua kahdeksan kirjan verran ja vielä siinä kymmenennessäkin, jonka pitäisi tänä vuonna ilmestyä.

Anneli Kivelän oikea nimi on Anne Seppälä, ja sillä nimellä hän on kirjoittanut lastenkirjoja. Hän on syntynyt Tampereella, missä osa kirjasta tapahtuu, joten saan tästä suorituksen MarikaOksan Kiekkokaupunkien kirjakierrokselle (Tampere/Tappara) ja samoin Marilen Maalaismaisemia-haasteeseen.

Anneli Kivelä: Kotiin Katajamäelle, äänikirja
Kustantaja: Karisto 2011 (paperiversio 1. painos 2007)
Lukija: Pinja Flink, 1 CD-levy (MP3 formaatti), 8 t 27 min
Muualla: Kirjakaapin avain, Sivujen sanat,

6 kommenttia:

  1. Olisipa tämä todellakin hyvää matkaseuraa, ehkäpä junamatkoillekin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, hyvää matkaseuraa hetkiin, jolloin ei voi tai halua uppoutua syvällisiin analyyseihin, mutta haluaa kuunnella jotain samalla realistista ja arkista ja toiveikkaan hyväntuulista.

      Poista
  2. Argh, mulla hampaita kiristytti tämän kanssa. En taida olla yhtään kohderyhmää, koska olen kyyninen maalainen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomaan, että olet juuri blogannut tästä. Menenpä kurkkaamaan, mikä oikein kiristytti hampaita...

      Poista

Kiitos kommentistasi!