tiistai 1. tammikuuta 2019

Kuukauden kieli -haasteen kielet ja kirjat



Hyvää vuoden 2019 ensimmäistä aamua! 

Eilen illalla bloggasin menneen vuoden viimeisestä haastekirjasta, ja ennen kuin pääsen summailemaan koko lukuvuotta, koostan vielä Kuukauden kieli -lukuhaasteen. Se alkoi Aukeamia-blogissa vuosi sitten. Siinä on luettu joka kuukausi jollain tietyllä kielellä alun perin kirjoitettu kirja. Tai kirjoja.

Innostuin haasteesta kovasti, se sai minut juuri sopivalla tavalla etsimään luettavaa omien lempitottumusteni ulkopuolelta. Vuoden mittaan luin useita kirjoja maista, joista en ole koskaan aikaisemmin lukenut mitään: Puola, Etelä-Afrikka, Egypti, Vietnam. Mukaan tuli kirjoja eri genreistä: eniten romaaneja ja dekkareita, mutta myös useita runoteoksia, lyhytproosaa ja kaunokirjallinen matkakirja.

Sain haasteen suoritetuksi, ja luin kunkin kuukauden kielellä kirjoitettuja - suomeksi! - 1-3 teosta. Usein bloggaaminen tosin venyi seuraavan kuun puolelle. Ehkä suurimman vaikutuksen ovat jättäneet kaikki kolme japanilaista kirjaa, kolme saksaksi kirjoitettua kirjaa (aloitin geokätköilyn Poznanskin dekkarin inspiroimana!), vietnamilainen runokirja ja nyt viimeksi lukemani venäjäksi kirjoitettu azerbaidžanilainen kirja.

Suurkiitos, la plume, kivasta ja sopivan haastavasta haasteesta. Odottelen jo vuoden 2019 kuukauden kielien julkistusta ja lukumatkoja uusiin maihin.

Tässä vielä luettelo lukemistani kirjoista:


Tammikuu: ranska
      Pierre Lemaitre: Irène (dekkari)
      Jules VerneTsaarin kuriiri (seikkailu)
      Jules VerneKavaltajan loppu (seikkailu)
Helmikuu: japani
      Yasunari KawabataKioto (romaani)
      Hiromi Kawakami: Sensein salkku (romaani)  
Maaliskuu: puola
      Wisława SzymborskaTäällä (runoja)
      Tomek Tryzna: Mene, rakasta (romaani)
Huhtikuu: portugali
       Luiz Ruffato: Lissabonissa muistin sinut (romaani)
Toukokuu: turkki
       Orhan Pamuk: Valkoinen linna (romaani)
Kesäkuu: italia
       Marco Vichi: Komisario Bordelli (dekkari)
       Salvatore Quasimodo: Ja äkkiä on ilta (runoja)
       Elena Ferrante: Loistava ystäväni (romaani)
Heinäkuu: afrikaans
       Deon Meyer: Kuolema päivänkoitteessa (dekkari)
Elokuu: vietnam
       Hồ Xuân HươngKysymyksiä kuulle (runoja)
Syyskuu: saksa
       Ursula Poznanski: Viisi (dekkari)
       Elias Canetti: Marrakešin ääniä (matkakirja)
       Herta Müller: Matala maa (lyhytproosaa)
Lokakuu: espanja
       Pablo Neruda: Maremoto (runoja)
       Hernán Rivera Letelier: Elokuvankertoja (romaani)
Marraskuu: arabia
       Nawal El Sadaawi: Nainen nollapisteessä (biofiktio)
Joulukuu: venäjä
       Akram Ailisli: Kiviset unet (romaani)

8 kommenttia:

  1. Ehdit lukea tähän tosi paljon! Minulla on pari Jules Vernen kertomusten pokkaria hyllyssäni, mutta en ole lukenut niistä juuri mitään. Vernen kirjat ovat omalla tavallaan aika huimia, joten voisinpa koettaa muistaa palata niiden pariin. Ferranten Napoli-sarjan viimeinen osa odottelee minulla lukulaitteessa, joten ainakin sen verran tulee tänä vuonna luettua italiankielistä kirjallisuutta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä haasteesta tai sen kirjoista innostuin, joten niitä kertyi tasaista tahtia. Verneä en ollut lukenut aikaisemmin, joten minut yllätti se, miten vetäviä seikkailuja ne olivat. Sopivat mainiosti äänikirjoina kuunneltaviksi.

      Poista
  2. Oletpa valinnut kiinnostavia ja monipuolisia luettavia! Varsinkin tuo saksankielinen osasto on jännästi valittu. Olen lukenut noista vain Tsaarin kuriirin ja Matalan maan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten MarikaOksalle kirjoitin, innostuin etsimään luettavia kirjoja tämän haasteen mukaan. Saksankielinen osasto onkin aika jännä. Poznanskin dekkarin olin jo pitkään halunnut lukea, ja sitten keksin, että nobelisti Canetti kirjoitti saksaksi, joten päätin lukea jonkun ei-Saksalaisen kirjailijan kirjoittaman kirjan. Aika sattumanvaraista touhua kuitenkin tämä kirjavalinta!

      Poista
  3. Chapeau, Paula! Nostan hattua tälle listallesi, olet löytänyt tosi monipuolisesti luettavaa kustakin kielialueesta – ja vielä suomennoksina, tämä on tärkeä pointti. Ai, kun teki mieli lähteä heti kirjastoon hyllyjä penkomaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hatunnostosta! Innostuin tästä haasteesta niin kovin, että kirjoja kertyi. Muutenkin luen dekkareita, joten ne tulivat ihan siitä syystä mukaan, ja joskus etsin lyhyempää luettavaa, joten runot tulivat siksi. Runoilla kerrytin sivutuotteena myös omaa nobelistilistaani.

      Nyt sitten koreankielistä seuraavaksi.

      Poista
  4. Olipa kiva tuo kielihaaste! Itse olen lukenut noista Lissabonissa muistin sinut ja Kiviset unet. Tomek Tryznan kirjaa olen joskus kirjastossa pyöritellyt, mutta aina vain se on jotenkin jäänyt lainaamatta. Minua kiinnostaa kovasti tällainen "matkailu" kirjojen kautta eri maihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjamatkailu on antoisaa. Kun lähtee haasteen matkaan, se on kuin valmismatka, jossa etapit (tai ainakin suunnat suurin piirtein) on edeltä joku muu suunnitellut, mutta elämykset ja tuntemukset ovat sitten ihan omi ja tarkat pysähdyspaikatkin saa itse valita.

      Poista

Kiitos kommentistasi!