torstai 9. kesäkuuta 2016

Yllätyskassillinen kodikkaita dekkareita

Dekkariviikon kunniaksi päätin lainata kassikaupalla dekkareita! Ja vielä sellaisia, joita en itse valitse, vaan jotka kirjaston henkilökunta on valinnut minulle!

Hyvinkään kirjasto tarjoaa kesäisin yllätyskasseja, joihin on pakattu lainattavaksi valikoima kirjoja jonkin teeman mukaan tai ilman mitään erityistä teemaa. Tänä kesänä aikuisten kasseista löytyy sellaisia teemoja kuin "Brasilia", "Kaunokirjallisuutta urheilusta", "Kevyttä tietoa", "Lohtulukemista", "New York", "Sekalaista kesälukemista 1-3" ja monta muuta, joukossa yksi uutuuskasseista "Kodikkaita dekkareita (cosy mysteries)".


Tartuin ensimmäista kertaa tarjoukseen ja kotiutin tuon mainitsemani kodikkaiden dekkareiden kassin. Kotona tarkastelin saalistani:

Boris Akunin: Leviatanin purjehdus
Agatha Christie: Kuolema ilmoittaa lehdessä
Maria Lang: Vaarallista nautittavaksi
Dorothy Sayers: Kuolema vierailee kerhossa

Kuudesta kirjasta olen jo aikaisemmin lukenut ainakin kaksi eli Bradleyn ja Hallin dekkarit. Pari Boris Akuninin kirjaa olen lukenut ennen blogiaikaa enkä muista, oliko kassiin laitettu yksi niistä. Hauska sattuma on, että viime viikolla lainasin juuri saman Maria Langin kirjan kesälukemiseksi.

Kassin sisältö on mielestäni yllättävän perinteinen eikä sisältänyt yhtään minulle tuntematonta nimeä. Jo klassikoiksi nousseiden murhamammojen (Christie, Lang ja Sayers) lisäksi mukaan on päässyt kolme tämän vuosituhannen miesdekkaristia (Bradleyn ja Hallin kirjasarjojen avausosat sekä venäläinen Akunin). Yhtään kotimaista kodikasta dekkaria ei ole mahtunut mukaan, mutta ehkä on tarkoituksella valittu vain ulkomaisia murhamysteerejä.

Christie, Lang ja Sayers päässevät kesäni viihdykkeiksi, sillä heidän kassista löytyneitä kirjojaan en ole lukenut. Odotan leppoisia arvoitusdekkareita, jotka sopivat hyvin kotoilevaan lomanviettoon, kun sen aika koittaa muutaman viikon päästä.

12 kommenttia:

 1. Jännä systeemi. Olisin varmaan napannut dekkarikassin tai New Yorkin. Ihania, leppoisia lukuhetkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin jännä kesäjuttu kirjastossa nuo kassit. Dekkarikasseja oli pari muutakin, joita en maininnut tekstissäni, kun valintani olivat kodikkaat kirjat, "Dekkareita 1980-luvulta (ulkomaisia)" ja Ruotsalaiset rankat naisdekkaristit".
   Kiitos toivotuksista. Uskon pitäväni noista lukemattomista kassin kirjoista.

   Poista
 2. Minua kiinnostaisi mitähän kaikkea kaunokirjallisuutta urheilusta olisi kassilliseen löytynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin välähti mielessä sama kysymys, mieleen ei oikopäätä muistu kuin Juhani Peltosen Elmo, jonka tosin olen kuullut vain kuunnelmana. Ja viime vuonna ilmestynyt rmaani Paavo Nurmen elämästä. Ehkä uteliaisuus voittaa ja loppukesästä käyn Hyvinkäällä lainaamassa urheiluromaanikassin vain nähdäkseni, mitä kirjoja siellä on.

   Poista
 3. Olen lukenut näistä juuri mainitsemasi Christien, Langin ja Sayersin. Takuuvarmoja, saat niistä, mitä toivotkin.

  VastaaPoista
 4. Hauska idea :)
  Meillä yhdessä työpaikassa tuli kirjaston valitsemia kirjoja, joka oli tietysti helpottavaa, mutta ainahan niin käy, että mukana on sitten jo niitä luettuja kirjoja.
  Hyvää viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin vallan mainio idea. Aikaisempina vuosina en ole rohjennut kassillisia yllätyksiä lainata, olen varmaan ajatellut, että kasseissa on paljon enemmän kirjoja, joita en kuitenkaan ehdi lukea, mutta nyt houkutus kävi liian suureksi, kun on tuo dekkariviikkokin meneillään.

   Poista
 5. Oulun kirjastossakin on ollut näitä teemakasseja menneinä vuosina, mutten ole koskaan uskaltaunut lainaamaan. Tänä kesänä pitäisi viimein kokeilla. Mm. Maria Langia en ole tainnut lukea yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Oli mukava tunne tutkia, mitä yllätyksiä kassiin oli osattu panna.
   Minä ihastuin Maria Langin kepeän harmittomaan ja taatusti väkivallattomaan dekkarityylliin, kun luin häneltä Pimeä elokuun yö.

   Poista
 6. Vau, kiva idea tämä kirjaston yllätyskassi. Voisi kokeilla, jos kohdalle osuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin kiva idea. Teemoja on monenlaisia ja ne vaihtelevat kerrasta toiseen eli tänä kesänäa on jotain uutta valittavana.

   Poista

Kiitos kommentistasi!