perjantai 22. tammikuuta 2016

Rauha S. Virtanen: Joulukuusivarkaus


Vuoden vaihteen lukemisiini kuului Rauha S. Virtasen nuorten kirja Joulukuusivarkaus. Olen lukenut aikoinaan kirjailijan Selja-sarjaa ja sen perusteella odotin toisenlaista kirjaa kuin mitä käsissäni pitelin.

Joulukuusivarkaus ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1970, ja se on teemoiltaan selvästi 60-70-lukulainen. Yhteiskuntaluokkien erot ovat suuret. Eira on varattoman työläisperheen tytär, hän on itse postissa työssä ja hänellä on kolme nuorempaa sisarusta. Heistä Jarkko käy vielä koulua ja on joulun alla töissä kukkakaupan lähettinä. Perheen isä on sairaalloinen ja siksi työtön, äiti on työssä pankissa, ja rahan kanssa on tiukkaa. Erityisesti joulun alla se tuntuu, kun perheellä ei ole varaa joululahjoihin eikä kummoisiin jouluruokiinkaan.

Naapurissa asuu varakas Raikalan perhe, jonka lukiolaispoika Jusse on Eiraan ihastunut. Eirasta taas Lenni, vasemmistolainen opiskelija, on paljon jännittävämpi. Eirakin kuuluu samaan radikaaliin ryhmään, ja he puuhaavat mielenosoitusta jouluaatoksi.
"Se oli suunnattu joulunvieton mädännäisyyttä vastaan. Samalla se tietysti kohdistui kapitalismia vastaan, jonka houkuttelevimpia syöttejä oli juuri joulu." (s.165)
Ajallisesti kirjan tapahtumat sijoittuvat pariin päivään ennen joulua, yöhön ennen jouluaaton aattoa ja sen jälkeen aatonaattoon ja jouluaattoon, jolloin ajan tavan mukaan posti ja pankki ovat vielä täydessä työn touhussa puolet päivästä. Joulukuusivarkauteen alkusyynä on erään työnantajan epäoikeudenmukaisuus, mikä lisää vettä Eiran ja muiden vasemmistonuorten myllyyn. 

Kirjasssa oli kiintoisinta ajankuva.  Eniten hämmästytti romaanin poliittisuus, mutta olihan 70-luku varsin politisoitunutta vastakkaisasetteluineen myös teinien ja opiskelijoiden maailmassa. Sen vastapainona oli tavallista elämää kolmen naapureina asuvan perheen joulunalusvalmisteluista ja perheenjäsenten sekä naapureiden keskinäisistä suhteista.

          Rauha S. Virtanen: Joulukuusivarkaus, 212 s.
          Kustantaja: WSOY 1973 (1. painos 1970)
          Kansi: Katriina Viljamaa-Rissanen

KIRJAN lainasin kirjaston joulukirjojen näyttelyhyllyltä.

MUUALLA sen ovat lukeneet mm. Liisa / Luetut, lukemattomat ja Katja / Lumiomena.

HAASTE: Ullan Luetut kirjat -blogin Talven lukuhaaste 15.10.2015 - 29.2.2016. Ainon Sheferijm - Ajatuksia kirjoista! -blogissa alkama Kirjaherbario lukuhaaste, jossa komeilee nyt ensimmäisenä kerättynä kasvina "kuusi".

4 kommenttia:

  1. Tämä oli aikoinaan myös "erilainen nuortenkirja" ei vain poliittisuuden takia vaan myös siksi että siinä kirjoitettiin menkkojen alkamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista tätä kirjaa entuudestaan, mutta voin hyvin kuvitella, että siinä oli asioita, joista ei kirjoitettu nuortenkirjoissa näin avoimesti. Menkkojen lisäksi Mariliisa pohti, että nyt hänestä voi tulla äiti. Luontevasti sopivat kirjaan, mutta saattoi näillä olla valistuksellinen sivujuonne.

      Poista
  2. Minä sain kirjan ollessani 10v.Otin sen lapsuudenkodin hyllystä ja taidan lukea sen uudelleen, koska en tuolloin ymmärtänyt niinkään tuota poliittista sävyä.Saas nähdä miltä tuntuu nyt 50vuoden jälkeen.Kirjasta jäi silloin ajatus että lukihan tuon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 10-vuotiaana varmaan kiinnittää huomiota muuhun kuin politiikkaan, jouluvalmisteluihin ja ihastumisiin. Näissä vanhossa kirjoissa minua ihastuttaa usein juuri ajankuva. Niin tässäkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!