maanantai 27. lokakuuta 2014

Merenneito tavaratelineellä : teetarinoita


Kirjaston sarjakuvahyllyllä huhuili Ulrika Yliojan kuvakirja, joka sisältää teetarinoita. Mitä oikein ovat teetarinat? Siitä piti ottaa selvää.

Merenneito tavaratelineellä : teetarinoita on kuvakirja, jossa kukin tarina on kerrottu omalla sivullaan tai aukeamallaan. Joka tarinassa on eri henkilö, joka tarina tapahtuu eri paikassa ja joka tarinassa juodaan teetä.

Niin teksti-ilmaisu kuin kuvamaailmakin on pelkistettyä ja vähäeleistä. Vähillä sanoilla ja viivoilla pysäytetään kuitenkin hetki. Tarinoissa riittää aineksia moneen, ja pidin siitä, että lukijan ja katsojan mielikuvitukselle jätettiin tilaa laajentaa tarinaa.

Moonan tarina alkaa:
"Moonan ensi kulaus vihreää teetä valuu ruokatorvea pitkin vatsaan Juupajoella lasten luontoleirillä, hän on 15 ja ohjaajana, kauheaa tämän täytyy olla pilaantunutta ..."
Ja Elisan ja Jessen:
"Keräämme tuoretta minttua Keylongista, Himalajan rinteeltä, ja haudutamme sen teeksi, kirkkaan vihreät lehdet lasissa muistuttavat akvaariokaloja ..."
Ja Ellan ja Viljamin:
"Syntymäpäiväkutsuteetä: jasmiinin kukkapallo hautuu japanilaisessa pannussa. Totoro hyppii verhoissa, Viljami nauraa eikä ole kiinnostunut teen maistamisesta ..."

Kirjaan loppuun on koottu jokaiseen tarinaan osuva teesuositus. Moonalle suositus kuuluu: "Mikä tahansa vihreä tee. Hauduta termariin ja pistä reppuun ja juo pitkin päivää, niin ne Kiinassakin tekevät." Phu Tho taas on "vihreä tee naisille, jotka kulkevat omia polkujaan" ja Genmaicha on "popcornin ystävän tee".

Tämä on kirja teen tuntijalle ja ystävälle ja kelle tahansa tarinoista ja kuvista nauttivalle, joka haluaa lähteä makumatkalle. Jos joisin enemmän teetä kuin juon, lukisin tarinan kerrallaan ja kokeilisin niiden eksoottisiakin teelaatuja. Näitä kun kokeilen jo muutenkin: "Lajitelma pussiteetä. Jos et todellakaan keksi mitään muuta. Mutta yritä ensin."

Onko kahvin ystäville tehty samanlaista tarinakirjaa? Jos on, sen haluaisin omaksi. 

Ulrika Ylioja: Merenneito tavaratelineellä: teetarinoita, 60 s.
Kustantaja: Like 2013

6 kommenttia:

 1. Olen teeaddikti, joten tämä kirjavinkki on pakko kokeilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuikin kirjaa katsoessa ja lukiessa, että se on ihan teeaddiktien oma kirja!

   Poista
 2. Vau, kirja näyttää ja tuntuu ihanalta! Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä oikein mukava kirja. Luen oikeastaan hyvin vähän sarjakuvia tai kuvakirjoja, mutta ne antavat ihan omanlaisensa luku/katsomiskokemuksen.

   Poista
 3. Ja hei vielä! lähetin sinulle runohaasteen täällä: http://kaisareetta-t.blogspot.fi/2014/10/kirsi-kunnas-90-vuotta-haaste-kaikille.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisa Reetta! Käynkin heti katsomassa haasteen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!