torstai 13. lokakuuta 2016

Christa Wolf: Häiriötapaus. Erään päivän uutisia


"Aurinko paistoi nyt suoraan taloon ja tienpuoleiselle nurmikolle. Saattoi nähdä, että päivästä tulisi yksi vuoden kauneimmista. Jäät ilman sitä, veljeni. Mitä aistisi sitten tekevätkään, niin tätä päivää ne eivät havaitse. Tämä täydellisen sininen taivas jää sinulta näkemättä, tämä puhtauden vertauskuva, jossa miljoonien ihmisten pelokkaat katseet tänään kohtaavat."

Christa Wolfin Häiriötapaus on tiivis pieni kirja, jonka sisältö on vähintäänkin ajatteluttava. Se on tajunnanvirtaa päivästä, jolloin teoksen kertoja, itäsaksalainen nainen, kuuli uutiset Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta ja jolloin hänen veljeltään leikattiin aivokasvain. Nuo kaksi tapahtumaa kietoutuvat toisiinsa naisen ajatuksissa. Radio päivittää onnettomuusuutisia Tšernobylista, ja niitä kuunteleva nainen elää intuitiivisesti mukana veljensä leikkauksen kulussa ja mielessään puhuttelee tätä, kehottaa sinnittelemään, kun kirurgin instrumentti liikkuu tämän aivokudoksissa.

Häiriötapaus: Erään päivän uutisia luotaa syvälle. Kertoja pohtii elämää ja kuolemaa, sitä kuinka ohuen langan varassa veljen elämä on, kuinka erehtymättömät lääkärin käsien ja veitsen tulee olla. Sitä miten ihminen voi teknologian keksimis- ja valjastamisinnossaan olla niin tietämätön - tai välinpitämätön - virheiden ja onnettomuuden mahdollisuudesta. Hän katselee kevään vihantia viljapeltoja ja kukkivia hedelmäpuita ja miettii, milloin niiden satoa on turvallista syödä. Hän syö edellisenä päivänä ostamaansa salaattia ja maitoa ja laskee, milloin tuoretta ei voi enää suuhunsa pistää.

Kirjan teksti on merkityksiä täynnä, ja jokaista kappaletta voisi ja haluaisi pysähtyä pohtimaan pitkään. Samalla se on kertomus yhden yksilön yrityksestä ymmärtää, mitä uutiset Tšernobylista merkitsevät koko ihmiskunnalle. 

Itä-Saksassa Christa Wolf on yksi Saksan tunnetuimpia ja arvostetuimpia nykykirjailijoita. Hän alkoi työnsä Itä-Saksassa ja kuoli Berliinissä vuonna 2011.

KIRJAN lainasin kirjaston varastosta.

HAASTEET: Ketjukolaajan Leningrad - Ost-Berlin -lukuhaaste (Itä-Saksa) ja Satun kirjojen minihaaste 1/16 - I niin kuin... (Itä-Saksa).

     Christa WolfHäiriötapaus : Erään päivän uutisia, 73 s.
     Kustantaja: Naisten kulttuuriyhdistys 1988
     Alkuperäinen: Störfall, Nachrichten eines Tages 1987, suom. Riitta Liimatainen
     Kansi: Hanna Varis
  

6 kommenttia:

 1. Mainiota, Paula! Voimakas on aihe lukemassasi kirjassa. Hieno verranto varmaankin syntyy turvallisuudeltaan hataran ydinvoimalan ja vaativan aivoleikkauksen välillä. Kummassakin epäonnistumiset ovat kohtalokkaita, ydinvoimalassa erittäin laajalle alueelle ja ihmisjoukolle. Samalla voi mielessään rakentaa verrannon sosialistisen maailmanjärjestelmän hataruuden ja sen sisällä elävän ihmisyksilön haavoittuvuuden välille.

  Toivottavasti jaksat tuonkin Viivi Luikin romaanin, minulta jäi nyt vissiin Luik väliin, ehkä joskus myöhemmin. Joitakin runojaan sentään lukaisin yhteisvalikoimasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wolfn kirja oli pieni, mutta tosiaankin vahva sisällöltään. Siinä riitti/riittää pureskeltavaa.
   Tarkoitus on tuo Luikin kirja lukea haasteesees. Katsotaan ehdinkö vielä jotain muutakin.

   Poista
 2. Christa Wolf on niin hyvä, että häntä pystyy tuskin lukemaan. Joo, vähän paradoksaalinen tilanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ensimmäinen lukemani Christa Wolfin kirja, ja hän on kyllä hyvä. Mielenkiinnolla odotankin, josko sama tiivis tajunnanvirta on läsnä muissakin hänen kirjoissaan.

   Poista
 3. Christa Wolf on ollut lukiosta lähtien minulle tärkeä. Tämän Häiriötapauksen löysin omakseni vasta tänä keväänä. Aihe on vakava ja vaiettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tullut tietoiseksi Wolfista vasta blogiaikana. Tässä Häiriötapauksessa oli paljon vakavaa sisältöä, josta tosiaan pitäisi pitä ääntä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!