torstai 6. lokakuuta 2016

Naisten aakkoset: H

Aakkoshaasteessa olen päässyt H-kirjaimeen. Tarukirjan haastessa "... etsitään naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella. Kysymyksiä on kolme." Tällä kertaa vastaukseksi löytyy tällaisia suosikeiksi päässeitä naisia kulttuurin saroilta.


   1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Ennakko-oletukseni H-kirjaimen helppoudesta osoittautuu paikkansapitäväksi: suosittuja ja ansioituneita naisia on tarjolla useitakin. Suosikkikirjailijakseni valitsen tänään etunimikaiman Paula Havasteen. Ihastuin hänen romaaniinsa Kymmenen onnen Anna ja sen kuvaukseen Lapin luonnosta ja perinteistä muutaman vuosisadan takaa. Myös kirjailijan esikristilliseen keskiaikaan sijoittuvasta teoksesta Tuulen vihat tuli suosikkini, sen kuvaama ajan suomalainen elämänmuoto ja vaikkapa luontaislääkitseminen ovat valtavan mielenkiintoisia.

   2. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Helene Schjerfbeck (1862-1946) on yksi Suomen taiteen suurista nimistä. Ateneumin taidemuseo on tänä vuonna aloittanut uuden Ateneumin taiteilijat -kirjasarjan juuri hänestä kertovalla kirjalla.

   3. Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? tai Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille (myös muut kulttuurin alat käyvät)?

Audrey Hepburn ja erityisesti hänen roolinsa musiikkielokuvassa My Fair Lady on suosikkini, jonka olen jaksanut katsoa monta kertaa. 

Kuvituskuvasarjan on piirtänyt Kate Greenaway (1846-1901) vuonna 1886. Hän oli englantilainen lastenkirjailija ja kuvittaja. Lisää kuvan tietoja löytyy tästä.

Aakkoset tähän asti: 
        A  Apple Pie     
        B  Bit It     
        C  Cut It     
        D  Dealt It
        E  Eat It
        F  Fought for It
        G Got it

8 kommenttia:

 1. Audrey Hepburn on kyllä hyvä, minunkin listalla hän on extrana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hieno ja taitava näyttelijä aikanaan.

   Poista
 2. Julkaisin juuri omani ja Schjerfbeck on minullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helene S. oli hieno, persoonallinen taiteilija. En ole lukenut hänestä yhtään kirjaa vielä. Olisikin syytä.

   Poista
 3. Paula Havasteen Tuulten vihat ja sarjan muut osat ovat olleet lukulistallani jo pitkään. Hepburn on upea, ja minulle mieleenpainuvia elokuvia ovat olleet mm. Aamiainen Tiffanyllä ja Sabrina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen suunnitellut lukevani Havasteen koko sarjan. Olen hankkinut kirjat omaan hyllyynikin. Myös niiden kannet ovat kauniit.

   Poista
 4. Minulla on yksi sama, kunhan julkaisen omat H-naiseni ja melkein voisi olla toinenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitukseesi asti arvuuttelen, kuka kolmesta meillä on sama. Luulen tietäväni tai sitten ...

   Poista

Kiitos kommentistasi!