torstai 5. heinäkuuta 2018

Blogi kesäilee


Blogi kesäilee pari viikkoa. Lukee, kevyempää ja vakavampaa. Kirjoittaakin, ja jos kirjoittaa blogiin, julkaisee vasta tauon jälkeen. 

Luettavana on Tuulen viemää, josta postaan kesän Klassikkohaasteeseen 31.7. Itse asiassa luen sen englanniksi, Gone With the Wind, sillä olen sen version joskus kauan sitten  hankkinut  omaan hyllyyn joltain muuttokirpparilta ulkomailla. Katsotaan, suostuvatko silmäni yli 800 sivuun pientä tiheää pokkaritekstiä!

Lisäksi olen etsinyt afrikaansiksi kirjoitettuja kirjoja Kuukauden kieli -lukuhaasteeseen, jota hyödynnän oman lukurepertuaarini laajentamiseksi. Luulin, että monet suomennetut Etelä-Afrikan kirjailijat ovat kirjoittaneet teoksensa englanniksi eivätkä afrikaansiksi, sillä suomeksi ne on käännetty englanninkielsistä kirjoista, mutta kiitos MarikaOksan (ja hänen kommenttinsa eräässä toisessa blogissa), tutkistelin asiaa. Huomasin, että esimerkiksi André Brink kirjoitti esikoisensa afrikaansiksi, mutta kun hallitus kielsi sen, hän itse käänsi kirjan englanniksi ja sittemmin kirjoitti teoksensa sekä afrikaansiksi että englanniksi. Olen ottanut tuon esikoiskirjan, Katson pimeään, luettavakseni. Kirjastosta löysin myös dekkaristi Deon Meyerin, joka kirjoittaa afrikaansiksi ja jolta on suomennettu pari teosta.

Naisten viikolla tuon blogiin jo pitempään luvussa olleen Maarit Leskelä-Kärjen Toisten elämät. Se on tietokirja elämäkertakirjoittamisesta ja erityisesti naisten kirjoittamista naisten elämäkerroista. 

Mutta nyt siis lyhyt blogiloma. Toivotan kesäisää ja lukuisaa heinäkuuta! Palailen uusin kirjoituksin parin viikon kuluttua.

10 kommenttia:

  1. Mukavaa ja leppoissaa kesälomailua!

    VastaaPoista
  2. Mukavaa lomaa. Luin kesällä 2012 Tuulen viemää, mutta vain suomeksi. Vaikuttava eepos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! tuulen viemää on varmasti klassikkoasemansa ansainnut, luulen.

      Poista
  3. Ihanaa lomaa ja hyviä lukuhetkiä!

    VastaaPoista
  4. Odottelen tuota eteläafrikkalaista dekkaria käsittelevää bloggaustasi. Eri kulttuuripiireistä tulevia kirjailijoita on mielenkiintoista lukea. Brinkiltä olen lukenut ennen blogia teoksen Valkoinen kuiva kausi, vähän aikaa sitten teoksen Vielä kun muistan. En ole sataprosenttisen varma teosten nimistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Juuri julkaisin Meyerin dekkarin/trillerin kirjoituksen. Etelä-Afrikka kyllä näkyy kirjassa, ei niinkään Mme Ramotswen kaltaisena afrikkalaisen elämäntavan kuvauksena, vaan eteläafrikkalaisena trillerinä, jonka pohjavirtana on maan yhteiskunnalliset, viime vuosikymmenistä nousevat jännitteet.

      Poista

Kiitos kommentistasi!