perjantai 19. heinäkuuta 2019

Minna Canth: Agnes (selkomukautus)

Naistenviikon merkeissä luin Minna Canthin pitkän novellin Agnes - se on naisen kirjoittama ja sen nimessä on naisen nimi, ei kuitenkaan viikon nimipäiväsankarin. Teos on varsinainen klassikko, jonka luin Tuija Takalan tekemänä selkomukautuksena.


Agnes ja Liisi olivat koulukavereita suomalaisessa pikkukaupungissa ja hyviä ystäviä. Koulun jälkeen elämä kuitenkin eroitti ja vei kummankin omaa polkuaan. Liisi meni naimisiin Antin kanssa ja sai kolme lasta, joista nuorin on novellissa vasta vauva. Agnes taas meni maailmalle, ja kerrottiin, että hän olisi Pietarissa asti.

Kotikaupungissa järjestetyissä laulujuhlissa Liisi näkee viehättävästi pukeutuneen ja kauniin naisen, jonka ympärillä pyörii useita miehiä ilmeisen ihastuneita häneen. Liisin yllätykseksi hän tunnistaa naisen, sehän on hänen ystävänsä Agnes. Naiset tervehtivät toisiaan, ja Liisi kutsuu vanhan koulutoverinsa kylään kotiinsa.

Liisi on iloinen saadessaan olla ihailemansa ystävänsä kanssa, mutta huomaa myös pian, että tämä Agnes on eri ihminen kuin kouluaikainen Agnes. Iloon sekoittuu myös muita tunteita, kun Liisi huomaa, miten hyvin Antti viihtyy Agneksen seurassa, miten hänkin lumoutuu pietarilaisesta kaunottaresta. Asiaa ei auta se, että Antti mielellään vie Agnesin retkille kaupungin ympäristöön, kun Liisi jää lasten kanssa kotiin.

Novellissa Minna Canth tuo rinnakkain kaksi erilaista naiskuvaa ja arvomaailmaa. Liisin elämä on sujunut perinteisesti, hän on ollut naimisissa viisi vuotta ja ehtinyt saada kolme lasta ja arvostaa kotia ja perhettä. Agnes on vapaamielinen arvoiltaan ja käyttänyt vapauttaan valitakseen oman elämäntapansa Pietarissa. Canth ei moralisoi, mutta novellin loppu nostaa mieleeni kysymyksen, kumpi naisista on loppujen lopuksi vapaampi valinnoissaan ja onnen ja elämän mielen etsinnässään. 

Tämä oli ensimmäinen kirja, jonka luin selkomukautuksena. Sellaisena se oli helppolukuinen, juoni,teemat ja tunnemaailma avautuivat hyvin, vaikken ollut Agnesiin aiemmin tutustunutkaan. Selkomukautuksen jälkeen lukaisin myös alkuperäisen Agneksen SKS:n julkaisusta, ja vaikka nautin vanhan suomen kielen ja vanhahtavien ilmaisujen lukemisesta, täytyy myöntää, että (vanhaa kirjallisuutta vähemmän lukeneille) selkomukautus varmasti avaa Canthin novellia helpommin ja paremmin.

Selkomukautus on vapaasti ladattavissa verkosta. Lisää voit lukea mukautuksen tekijän Tuija Takalan blogista Tuijata. Kulttuuripohdintoja. Kirjoituksessaan hän avaa kiinnostavasti myös selkomukautuksensa periaatteita ja antaa linkin verkkojulkaisuun.

         Minna CanthAgnes, 65 s, e-kirja (PDF)
         Selkomukautus: Tuija Takala

         Julkaisija: Tuija Takala 2019

         Minna CanthAgnes, kokoelmassa Kauppa-Lopo, Agnes, s. 53-140

         Kustantaja: SKS 1999 (1. p. 1892 kokoelmassa Novelleja 2, Otava)


KIRJAT ovat oman hyllyn aarteita - toinen e-kirjahyllyssä ja toinen painettuna.
MUUALLA Agneksesta: Kirjapöllön huhuiluja, Tuijata, Yöpöydän kirjat

Tämä kirja on haasterohmu.

Osallistun kirjalla Naistenviikkohaasteeseen,
Klaaran päivän selkokirjahaasteeseen,
Kirjahyllyn aarteet -haasteeseen sekä 
Joka päivä on naistenpäivä -klassikkokirjojen haasteeseen.
Kirjankansibingossa ruksaan ruudun "Nainen". 

6 kommenttia:

  1. Täytyykin lukea tuo, niin tietää mitä Agnes vapaudellaan tekee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea. En kertonut Agneksen valinnoista enempää, jotta säilyy jotain löydettävää novellin lukijalle. ;-)

      Poista
  2. Kiitos osallistumisestasi haasteeseen - ja olitpa valinnut kiinnostavan kirjan 😆

    Olen todella iloinen postauksestasi ja havainnoistasi. Ja olen otettu siitä, miten oiekutettuna pidät sitä, että (vaikean) vanhan kielen nautinnon rinnalla saa tarjota selkoistettuna samaa niin, että tekstin tunnelma ja ajatusrakennelmat välittyvät.
    Mukauttaja ja selkomatkasaarnaaja kiittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteen luotsaamisesta. Agnes oli ollut lukulistalla jonkin aikaa jo, ja sitten löysin linkin selkomukautukseesi, joten se valikoitui tähän haasteeseen. Saatan kokeilla jotain alun perin selkoksi kirjoitettuakin lähiakoina.

      Piti lukemani Naistenviikolle pari muutakin kirjaa, joiden nimessä on naisen etunimi, mutta sitten tuli kesän riennot väliin.

      Poista
  3. Alkuperäinen Agnes on tosiaan monelle nykylukijalle vaikea. Toivotaan lisää selkomukautuksia klassikoistkain! Tuijan selkoistus oli niin selkeä ja jämpti, ei yhtään mitään turhaa, mutta silti kaikki olennaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tässä selkossa olikin niin hienoa, että kaikki olennaisin oli mukana, ja lopputulos oli ehyt ja nautittava kertomus.

      Poista

Kiitos kommentistasi!