tiistai 21. toukokuuta 2013

Paula Havaste: Kymmenen onnen Anna

Kun ryhdyin tutustumaan itselleni uusiin suomalaisiin kirjailijoihin lukuhaasteen myötä, mielessäni oli, että todennäköisesti lukisin paljon historiallisia romaaneja ajoista ja paikoista, jotka antaisivat ajankuvaa ja ajatuksen aihetta myös sukuharrastukselleni. Niinpä tartuin tammikuussa kaimani Paula Havasteen esikoiskirjaan, koska minua kiinnosti lukea kansanparantajista.


Kirjoitin teoksesta Facebook-haasteeseen 15.1.: 
"Paula Havasteen kirjoista valitsin esikoisromaanin vuodelta 2003 eli Kymmenen onnen Anna. Se on historiallinen romaani Lapin Annasta, joka äpärälapsesta kasvaa monen vaiheen kautta äidiksi ja isoäidiksi, jonka yrteillä parantamisen taitoja kyläyhteisökin arvostaa. Minua viehätti Annan elämäntarina, Havasteen kieli ja satojen vuosien takaisten työprosessien kuvaukset (mm. kaskeaminen, tervanpoltto, yrttien käsittely ja niillä parantaminen). Luen varmaan lisääkin Havasteelta."

Mainitsemieni asioiden lisäksi kirjassa kiinnosti Annan ihmissuhteet ja elämässä selviytyminen. Hän solmi avioliiton nuorena isäpuolensa järjestämänä ja sai useita lapsia. Perhe asui savupirtissään kaukana naapureista, mutta ihmiset tulivat etsimään Annaa hänen parantamistaitojensa takia. Kristinusko oli vielä uutta Lapissa, siksi Annaakin yrtteineen ja loitsuineen epäiltiin noituudesta, joka kirkossa ankarasti tuomittiin. Avioliitto antoi Annalle iloa kumppanuudesta, mutta myös syvää surua. Annan elämä kulkee 10 onnen kautta, niin kuin Ämmi ennusti hänelle jo nuoruudessa.

Haasteet: Oi maamme Suomi (tapahtumien maakuntana Lappi, ei tarkempaa paikkakuntaa); Avioliittojuonia.

Paula Havaste: Kymmenen onnen Anna, 395 sivua
Kustantaja: Gummerus, 2003
Kansi: Heli Penttinen

KIRJAN lainasin kotikaupungin kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!