sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme



Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme on upea kirja monin tavoin ja ansainnut Finlandia-palkintonsa. Teoksesta jäi yltäkylläinen olo, ja luin sitä hitaasti ja sulatellen, koska se ei vain taipunut ahmittavaksi.

Jokapäiväinen elämämme on kirja äidistä ja tyttärestä ja heidän suhteestaan. Molemmat kirjoittavat. Äidin, venäläisen runoilijan Marina Tsvetajevan, kieli on runollisen kuvailevaa silloinkin, kun hän kertoo heidän arkisesta elämästään maanpaossa Tšekkoslovakiassa 1920-luvulla.
Nämä olivat lyhytvartiset klopot, hengästyneiden askelien loppuun kuluttamat. Nahka oli mustunut ja käpristynyt laineille, ja kengät näyttivät aroilta piiloon vetäytyneiltä eläimiltä, inhottavilta kuin vesipiisami tai jokin muu sadetta pakoileva otus. Hämähäkki kiinnitti toista jalkinetta verkoillaan seinään, ikään kuin ne pian hautautuisivat osaksi talon ruumista kuin jokin kasvain.
Teos on myös kirja kirjoittamisesta, siitä kun ajatukset pyrkivät kimpoamaan ihon alta sanoiksi. Tytär Alja, Ariadna Efron, on toimittaja.
Yritin kertoa äidille millaista juttua olin kirjoittamassa, kuinka vaikeaa oli muotoilla kysymyksiä tuntemattomille ihmisille, ehkä siinä oli samaa kuin romaanihenkilön luonnostelussa, hahmottelet jotakin, kokoat palasia, ja luulet että siitä on tulossa tietynlainen, kunnes ne yhtäkkiä yllättävät, niillä on oma tahto, oma maailmansa, sielu tulee aina lävitse, kynä ei pysy perässä.
Riikka Pelo on taiturimaisesti luonut kummallekin oman äänen, jotka vuorottelevat keskenään samalla, kun tarinan aikatasot lomittuvat. Oli erityisen mielenkiintoista lukea Luettua elämää -blogin Elinan kuvausta kirjailijan vierailusta kirjastoon, jolloin tämä oli kertonut, että häneltä vei vuoden etsiä sopivaa ääntä niin äidille kuin tyttärellekin.

Jokapäiväinen elämämme sijoittuu naapurimaamme historian vaiheisiin kertoessaan yhden perheen tarinan. Siinä vuorottelevat jaksot, joissa valkoisen sotilaan perhe on paennut vallankumouksen jälkeen tšekkiläiseen kylään ja elää siellä, ja jaksot, joissa perheenjäsenet ovat kukin palanneet Moskovaan 1930-luvulla. Lopussa niin äiti kuin tytärkin pidätetään ja viedään työleirille kärsimään rangaistusta. 

Riikka Pelon kirja on hieno, kaunis, koskettava, syvällinen, raskaskin. Monille se on ollut upea lukukokemus, mm. Täällä toisen tähden alla -blogin Jaana vaikuttui kirjasta. Lumiomenan Katja piti sitä hienona, mutta liian runsaana omaan makuunsa.

KIRJA on oma ostos.
Haaste: Venäjää valloittamaan.

Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme, 526 s.
Kustantaja: Teos 2013
Ulkoasu: Camilla Pentti

6 kommenttia:

  1. Jokapäiväinen elämämme oli yksi hienoimmista (ja samalla vaativammista) kirjoista, joita olen pitkään aikaan lukenut.

    Pelon kieli on ainutlaatuisen kaunista! Hienoa, että luit tämän kirjan, tekstisi on hieno! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. olen aivan samaa mieltä, Pelo kirjoittaa ainutlaatuisen kauniisti. Ehkä juuri tuo tekstin vaativuus viime kädessä sai minut laittamaan kirjan toiselle sijalle Blogistanian äänestyksessä.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta. Täyty,ypä silmäillä jollain kirjastoreissulla, jos mahdollista.

    VastaaPoista
  4. Oli kieltämättä mielenkiintoinen ja ajatuksia antava kirja. Ei nopein luettava, mutta sitäkin vaikuttavampi.

    VastaaPoista
  5. Kiitos linkityksestä, Paula! Sain juuri romaanin luettua ja olen mykistynyt. Oikeastaan järkyttynyt. Kirjoitat hienon arvion, enkä tiedä, mistä itse löytäisin sanoja.

    VastaaPoista
  6. Tämä oli kyllä mykistävä romaani. Luin juuri arviosi blogistasi, löysit sanoja upealla tavalla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!