tiistai 29. joulukuuta 2015

Elämäkertahaasteeseen 2015 luettua


Elämäkertahaaste alkoi oikein sopivaan aikaan. Joskus lukioikäisenä luin mielelläni elämäkertoja ja kannoin niitä kotiin kirjastosta. Sen jälkeen olen harvoin tarttunut niihin, mutta jo pitempään olin miettinyt vanhan rakkauden henkiin herättämistä.

Siksi les! lue! -blogin alkama Elämäkertahaaste 2015 tuli oikein passelisti, ja tänä vuonna luin muutaman elämäkerran, mikä on reilusti enemmän kuin vuosikausiin. Siksi kiitos, Reeta, hienosta haasteesta! Kaikkea haluamaani en ehtinyt lukea vuoden aikana, ja nyt on hyllyssä useampikin kiinnostava teos houkuttelemassa seuraansa.

Reeta jakoi haastevuoden kolmeen minihaasteeseen, ja kirjasin lukemani elämäkerrat niiden mukaan, vaikka kovin hyvin en minihaasteista selvinnyt. Alla olen listannut lukemani.


Ensimmäinen minihaaste:
Tähän luettiin kolme elämäkertaa / muistelmaa 21.2.-30.4.: taiteilijan, poliitikon (yhteiskunnallisen vaikuttajan) ja historiallisen henkilön (kuollut ennen v. 1900). Luin vain yhden teoksen.

1. taiteilija:  Naëmi Starck: Laulajattaren muistelmia (1928)
2. poliitikko/yhteiskunnallinen vaikuttaja
3. historiallinen henkilö

Toinen minihaaste:
Tämä oli hauskasti asetettu haaste, siihen luettiin 16.5.-31.8. kaksi elämäkertaa / muistelmaa, jotka täyttivät seuraavat edellytykset - luin kaksi kirjaa:
        - toinen on nainen, toinen mies
        - toinen on yhä elossa, toinen kuollut
        - toinen on suomalainen, toinen ulkomaalainen
        - toinen on ammatiltaan taiteilija, toinen jotain muuta

1. Yousafzai & Lamb: Minä olen Malala (2013/2014)
2. Hannu-Ilari Lampela: Sibelius (1984/1995)

Kolmas minihaaste:

Tähän luettiin 1.10.-31.12. kaksi elämäkertaa / muistelmaa, joista toinen liittyi Norjaan ja toinen Suomeen. Luin vain yhden loppuun asti ja toinen jäi kesken.
        - toinen liittyy Norjaan
        - toinen liittyy Suomeen

1. Juha-Pekka Koskinen: Säkenöivä Sibelius (2015, riimielämäkerta)
2. G. van Otterloo: Tunturien laulaja : Edvard Griegin elämä (1949) - kesken


Haaste on sujunut kohdallani varsin musikaalisesti, mikä ei vuoden alussa ollut mitenkään tarkoituksellista. Laulajatteren muistelmiin löysin tieni sukuharrastuksen takia, ja Sibeliuksen juhlavuosi taas innoitti kahteen säveltäjämestarin elämäkertaan. Hänen vaimonsa tänä vuonna ilmestynyt elämäkerta on vielä vaiheessa.

Pidin paljon Hannu-Ilari Lampelan Sibelius-elämäkerrasta, sillä sen antaman tiedon mukaan on ollut helppo seurata säveltäjän juhlavuoden uutisointia. Malalan elämäkerta taas oli koskettava ja antoi paljon ajattelemisen aihetta.


6 kommenttia:

  1. Kiva, että sinäkin olet pitänyt elämäkertahaasteesta Paula. Minun äitini luki elämäkertoja ja halusi aina keskustella niistä. Nyt sitten itse olen kiinnostunut elämäkerroista. Minulla meni hiukkasen överiksi ja luin niitä sitten runsaasti, joten nyt on hieman ähkyä elämäkertoihin ja voin pitää sopivasti taukoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla oli tosiaan komea elämäkertasaalis! Minulta jäi harmittavasti muutama tosi houkutteleva lukematta tai bloggaamatta, joten luulen, että jatkan elämäkertojen parissa tulevanakin vuonna.

      Poista
  2. Hienoa, että lähdit mukaan! :-) Sibelius ja Grieg kiinnostavat itseänikin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli antoisa haaste, eikä vähiten siksi, että se toi minut takaisin elämäkertojen pariin.

      Poista
  3. Minulle tuo kesäinen minihaaste (toinen) oli ihan liian haastava, mutta kolmannen sain tehtyä. :) Sinulla on hienoja kirjoja luettuna, ja Sibeliuskin ihan kahteen kertaan mukana. Minä sain hänen vaimonsa kirjan luettua tähän, ja tykkäsin kyllä siitä kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minihaasteet siivittivät haastevuoden lukemisia mukavasti - kiva idea, vaikkei niihin aina tullutkaan kaikkea luetuksi.

      Poista

Kiitos kommentistasi!