keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Solveig von Schoultz: Kuka veisi Mariannen tanssiin


Kuka veisi Mariannen tanssiin on pieni, kokoaan intensiivisempi, lähes hengästyttävä kirja. Se sisältää Solveig von Schoultzin kaksi novellia, joissa kummassakin minäkertojanainen pohtii elämäänsä, avioliittoaan ja suhdettaan mieheensä.

Novellissa Kuka veisi Mariannen tanssiin kertoja, Marianne, valvoo miehensä selän takana ja käy mielessään läpi omaa kehitystään naiseksi ja avioliittonsa solmimista aikoja sitten. Mitä hän elämässä haluaa, mitä haluaa avioliitossa, saako nainen yli päätään haluta. Mariannen nuorena kuulema lause "kuka veisi Mariannen tanssiin?" on muovannut hänen minäkuvaansa. Novellin käännekohdassa sama lause kääntää kaiken uuteen asentoon.

Toinen novelli Matka on tunnelmaltaan yhtä tiheä. Mana, kertoja, on lehden toimittaja, joka on naimisissa taiteilijan kanssa. Manalle tarjotaan kiinnostavaa työtehtävää, kansainvälisen journalistiryhmän opastamista ja emännöimistä heidän Suomen matkallaan. Solveig von Schoultz kerrostaa näkökulmia. Mana valmistautuu matkaan, pakkaa matkalaukkuaan ja pakisee arkisista käytännön asioista miehensä kanssa.
-- Onko vielä jotakin? Älä sano liikaa, muuten unohdan. 
-- Ei muuta. Tai niin, ruokakomerossa on margariinia. Siivooja ei saa käyttää ruokaan muuta kuin puolet. 
-- Kunnes tulet kotiin? 
-- Kunnes tulen kotiin.
Samanaikaisesti pinnallisen ja tylsähkön kanssa kirjailija vie lukijan hämmentävän intiimisti Manan pään sisälle ja ajatuksiin. Tämä tarkastelee miestään, avioliittoaan, miehen luomisvoiman herättänyttä mallia, mutta ennen kaikkea omaa itseään ja sisäistä tunnemaailmaansa.


Peukutan Matka-novellia sen sävyn, tunnelman, vuoksi. Manan vahvat tunteet tunkevat lukijankin tarkasteltaviksi, tunnettaviksi, vaivaannuttavan lähelle. Rakkaus, mustasukkaisuus, katkeruus, uskallus. Von Schoultzin ote on psykologinen, kieli ilmaisultaan rikasta.
"Kurkkua kiersi pakottava rautavanne, olin lakannut itkemästä, olin kuiva. Pimeys, josta puristui kovaa voimaa, raskaampaa kuin viha, halkaisi raudan ja päästi minut vavistuksesta. Minusta tuntui, että se lohkaisi minut myös irti Ragnarista, vihdoinkin."
Solveig von Schoultz (1907-1996) on minulle tuntemattomaksi jäänyt, mutta varsin tuottelias suomenruotsalainen kirjailija, joka on kirjoittanut romaaneja, runoja, novelleja sekä näytelmiä ja kuunnelmia. Kirjasen novellit on valittu kokoelmasta Ingenting ovanligt (1947), jota ei ole taidettu suomentaa. Kuka veisi Mariannen tanssiin on WSOY:n Pieni kirjasto -julkaisusarjan neljäs teos. Sarjan toimitti vuosina 1952-53 Mika Waltari. 

      Solveig von Schoultz: Kuka veisi Mariannen tanssiin, 89 s. 
      Kustantaja: WSOY 1952. Pieni kirjasto 4, sarjan toimittanut Mika Waltari.
      Teoksesta: Ingenting ovanligt, 1947
      Suomennos: Kristiina Kivivuori


KIRJA: Tuskin olisin osannut etsiä kirjaa, ellei kirjaston henkilökunta olisi koonnut von Schoultzin teoksia esittelypöydälle elokuussa, kun hänen syntymästään tuli kuluneeksi 110 vuotta.

HAASTEET: Helmet 2017 -lukuhaaste (50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja), 100 suomalaista kirjaa (no 69), Novellihaaste 2 (2 novellia; Peukutus: sävy)

4 kommenttia:

  1. Hei! Etsin yhtä kirjaa äidilleni hankittavaksi ja törmäsin blogiisi. Lisäsin sinut heti seurattavien listalleni, sillä luen itsekin paljon ja on aina kiva lukea muiden mielipiteitä kirjoista. Tämä lukemasi teos kuulosti todella mielenkiintoiselta. Ehkä ehdin joskus itsekin tarttua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa blogini lukijaksi! Von Schoultzin novellit olivat tosiaan antoisa lukukokemus.

      Poista
  2. Tämä ei tosiaan ole sellainen kirja, jota itsekään osaisin etsiä kirjaston hyllyistä. Herätti kuitenkin mielenkiintoani tämän postauksesi johdosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa sinullekin blogini lukijaksi! Kirjaston varastossa piilee kyllä monenlaisia pieniä ja isoja aarteita, ja on hyvä, että ainakin omat kirjastoni tuovat niitä esille erilaisina teemanäyttelyinä tai juuri kirjailijoiden syntymän tai kuoleman muistopäivinä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!