sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Tietokirjaviikko: 1918 Minä olin siellä : Elämää sodan aikana


Kirjastoreissulla silmiin sattui tietoteos, joka kantaa mieltä kutittelevaa nimeä 1918 Minä olin siellä : Elämää sodan aikana, kutittelevaa ainakin kaikille vuoden 1918 tapahtumista kiinnostuneille. Tarkempi tutustuminen osoitti kirjan olevan kouluille tarkoitettua materiaalia 1918 sisällissodan käsittelyyn, sopivaa peruskouluihin ja lukioihin niin historian kuin äidinkielen ja toisen kotimaisen kielenkin tunneille. Itse en työskentele opettajana, joten luin kirjan ihan omaksi hyödyksi ja johdatuksena Suomen sisällissotaan.

Kirja on kaksikielinen, sen ovat jukaisseet Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) ja Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). Jokaisen luvun johdanto on kirjoitettu kummallakin kotimaisella, samoin kaikki kuvien tekstit. Kirjalliset arkistoaineistot sen sijaan ovat mukana vain alkuperäisellä kielellä, niin kirjeiden ja päiväkirjojen katkelmat kuin sodan jälkeen kirjoitetut muistelmatkin. Lukemaan ryhtyessäni ajattelin lukevani vain suomen kielellä kirjoitetut osiot, mutta autenttiset sodan kokeneiden kertomukset olivat niin koskettavia ja kiinnostavia, että kouluruotsilla kahlasin ruotsinkielisetkin pätkät läpi.

Kirjassa on viisi lukua
     1, Sisällissodan taustaa - Bakgrunden till inbördeskriget
     2. Sodan arki - Krigets vardag
     3. Rintamalla - Vid Fronten
     4. Terrori ja vankileirit - Terror och fångläger
     5. Sodan jälkeen - Efter kriget
ja joka luvussa lyhyen johdannon jälkeen runsaasti mustavalkoisia kuvia sekä maalauksia ja piirroksia, valokuvattuja kirjeitä, päiväkirjan pätkiä ja muuta aineistoa kuten ruokakortteja, punakaartin jäsenkortti, omistajalle annettu todistus hevosen pakko-otosta ja niin edelleen.

1918 Minä olin siellä : Elämää sodan aikana antaa äänen niin punaisille kuin valkoisillekin. Kummankin puolen lehdistä on katkelmia, jotka valottavat sodan syttymisen syitä. Kummankin puolen taisteluista on kirjeitä kotiväelle ja vuosikymmenien jälkeen kirjoitettuja muistelmia. Vankileiriajoista kertoo sekä Tammisaaressa työskennellyt valkoinen sairaanhoitaja että eri leireillä olleet punavangit. Osa näistä kertomuksista avaa sodan aikana koettua tavattoman koskettavasti ja raadollisesti ja samalla myötätuntoisesti. Jossain kohden tosin mietin, onko kerrottu liian raakaa 13-vuotiaille luettavaksi.

En ole historioitsija, joten en osaa arvioida kirjaa asiantuntijana. Minusta se vaikuttaa kohtalaisen tasapuoliselta, joskaan en voi välttyä kauhistelemasta punavankien kohtelua ja kohtaloa. Hienoa teoksessa on arkistomateriaalin avaaminen helpossa muodossa kaikkien saataville. Samalla kirja opastaa arkistomateriaalin kriittiseen tarkasteluun ja tulkintojen tekemiseen siitä sekä historialliseen empatiaan. Joka aukeamalla on koulukäyttöön oppimistehtäviä.

Kaiken kaikkiaan nopealukuinen, mielenkiintoinen ja upea-asuinen kirja. Sen myötä tulevat arkistojemme sisältämät muistiaineistot laajemminkin tutuiksi. Erityisen hienoa on, että kirja ja myöhemmin muutakin sisällissodan aineistoa on netissä vapaasti ladattavissa osoitteessa: 1918.finlit.fi  

Julkaisijat ovat lahjoittaneet paperikirjaa jokaiseen peruskouluun (7.-9. lk) ja lukioon 25 kappaletta ja jokaiseeen kunnalliseen kirjastoon yhden kappaleen. Jälkimmäisestä kirja minunkin luettavakseni löytyi.

KIRJA on poiminta kirjaston uutuushyllystä. Itse asiassa tällä kerralla kävin naapurin kirjastossa maalaiskunnan puolella hakemassa ihan jotain muuta varaamaani teosta. Nämä seutukirjastot kun ovat siitä käteviä, että uutuuksia voi varata toisestakin paikasta, jos jono omassa kaupungissa on odottavalle liian pitkä.


HAASTEET:  
Osallistun kirjalla Tietokirjaviikon 28.8.- 3.9.2017 Tietokirjallisuushaasteeseen. Haasteen tarjoaa Klassikkojen lumoissa -blogi.

100 suomalaista kirjaa (no 63)
1918-haaste


      1918. Minä olin siellä : Elämää sodan aikana, 86 s. 
      Kustantajat: SKS & SLS, 2017
      Ulkoasu: Antti Pokela (SLS)
      Kannen kuva: Lapsi leikkii kadulla pian Tampereen taistelun päättymisen
             jälkeen. Kuvaaja Oscar Sundberg. Tampereen museot. 

8 kommenttia:

  1. Varmaan mielenkiintoinen kirja. Tuon ajan eläneitä on vielä hengissä, kun Suomessa oli veljessota, jolloin veljekset saattoivat olla eri puolilla, punaisia tai valkoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen kyllä, ja ihmisten omat kertomukset kokemuksistaan tekivät siitä tunnetasolla koskettavan. Vielä on elossa heitä, jotka olivat lapsia tuohon aikaan tai heti sen jälkeen.

      Poista
  2. Kipeä aihe vieläkin. Olen yrittänyt pohtia sitä, miksi sisällissota syttyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syttymissyitä on varmasti useita. Kirjaa lukiessa mietin, olisiko sota jäänyt syttymättä, jos ne heti sodan jälkeen toteutetut uudistukset (torpparilaki jne) olisi toteutettu aikaisemmin. Toisaalta ajan sekasorto (maailmansota ja elintarvikepula, Venäjän vallankumoukset) oli omiaan kaikenlaiselle liikehdinnälle, peloille, vastakkain asettelulle ja irtiotoille.

      Poista
  3. Tämä vaikuttaisi olevan oiva johdantoteos aikuisillekin. Hienoa, että on tehty tällainen havainnollinen teos, jossa kummatkin osapuolet pääsevät ääneen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Ja johdattaa vielä alkuperäislähteiden äärelle.

      Poista
  4. Tarton rauhansopimus on jostain syystä jätetty tapahtumista pois ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä taitaa olla. Ehkä siksi, että on haluttu kooota sodan aikana eläneiden kertomuksia sodasta. Eikä tehty kovin laajaa teosta, koska se on tarkoitettu elävöittämään kouluikäisten oppimista nimenomaan vuoden 1918 sodasta. Varsinaisissa historian oppikirjoissa on varmaan asiaa Tarton rauhastakin. Luulen ma.

      Poista

Kiitos kommentistasi!