maanantai 20. elokuuta 2018

Mary Higgins Clark: Kodin suojassa


Celia järkyttyy, kun hän näkee ensimmäisen kerran talon, jonka on juuri saanut yllätyssyntymäpäivälahjaksi mieheltään: talo on hänen lapsuudenkotinsa, jonka hän joutui jättämään 10-vuotiaana. Silloin Celian nimi oli vielä Liza Barton, hän oli ampunut äitinsä ja yrittänyt tappaa isäpuolensakin. Järkyttynyt tyttö ei ollut sanonut sanaakaan tapahtumien kulusta. Oikeus vapautti hänet syyttömänä, mutta ihmisten mielissä hän leimautui tunteettomaksi tappajaksi.

Siksi Liza vietiin äitinsä suvun kotiseudulta New Jerseystä kauas Kaliforniaan, jonne hänet adoptoi lapseton pariskunta, joka on etäistä sukua. Lizasta tuli Celia, terapeutti auttoi häntä käsittelemään traumaa, ja adoptiovanhemmat todella rakastivat häntä. Nyt Celia on 34-vuotias, hänellä on ihana pieni poika, Jack, jonka isä kuoli pari vuotta sitten, ja onnellinen uusi avioliitto Alex Nolanin kanssa. Elämä hymyilee kaikin tavoin. Kunpa vain Alex ei olisi ostanut juuri tuota taloa Celian - tai Lizan - lapsuuden kotikaupungista.

Kun Celia, Alex ja Jack muuttavat New Jerseyyn, Celian ympärillä alkaa tapahtua kaikenlaista. Hänen edellinen miehensä oli vaatinut Celialta lupauksen, ettei tämä koskaan kertoisi lapsuuden traumasta mahdolliselle uudelle kumppanille. Nyt New Jerseyssä joku ilmeisesti tietää hänen salaisuutensa uudesta nimestä ja aikuisesta ulkonäöstä huolimatta. Jackin ponin talliin ilmestyy kuva Celian lapsuudesta. Talon seinät sotketaan tekstillä "Pikku Lizzie". Celia saa outoja puhelinsoittoja. Lisäksi asuminen lapsuuskodissa alkaa tuoda Celian mieleen yksityiskohtia äidin kuolinpäivän illan tapahtumista. Kun paikkakunnalta löytyy surmattu ja toinen, alkaa näyttää siltä, että joku yrittää lavastaa Celian syylliseksi murhiin. Celian ei auta muu kuin todistaa, ettei hänen äitinsä ampuminen ollut tapahtunut ihan niin kuin oikeudessa oli esitetty.

Kodin suojassa on ensitutustumiseni yhdysvaltalaisen jännityksen kuningattareksikin mainitun Mary Higgins Clarkin tuotantoon eikä varmaan jää viimeiseksi, sen verran kieputtelevan juonen hän on tässä kirjassa punonut. Jännitystä on riittämiin, ja loppu onnistui yllättämään ainakin minut, mutta skandinaaviseen realistiseen ja synkeähköön dekkariperinteeseen verrattuna tarina on kepeän viihdyttävä ja uskomatonkin. Mainiota luettavaa kuitenkin, kun kaipaa jotain kevyttä, joka koukuttaa ja vie.

         Mary Higgins Clark: Kodin suojassa, 363 s.
         Kustantaja: Tammi 2006
         Alkuperäinen: No Place Like Home, 2005
         Suomentaja: Heikki Kaskimies

KIRJA on kirjastosta.
Osallistun kirjalla Yhdysvallat-haasteeseen. johon on toistaiseksi kertynyt kahdenlaista luettavaa: klassikkoja ja kevyitä dekkareita.

4 kommenttia:

  1. Minä olen lukenut paljon Higgins Clarkin teoksia, mutta tämä ei ole tuttu, täytyisikin kysyä kirjastoautolta lainaksi. Suosittlen sinulle Kylmä kehto nimistä teosta kirjailijan teosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kirjavinkistä. Tämän Kodin suojassakin löysin jostain blogin keskusteluketjusta. Kirjailijalla on niin laaja tuotanto, että on vaikea valita niitä parhaita luettavia ilman hyviä vinkkejä.

      Poista
  2. Kiitos kirjavinkistä! Suosikkini kirjailijan kirjoista on Vihreäviittainen nainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin vinkistä. Nyt on kaksi teosta, joilla voin jatkaa kirjailijaan tutustumista. Mainiota!

      Poista

Kiitos kommentistasi!