Tiinan isä sairastuu vakavasti ja joutuu sairaalaan moneksi kuukaudeksi. Koska hän ei ole ansaitsemassa perheen toimeentuloa, on Tiinan veli Veli mennyt kesätöihin pankkiin. Tiina ei halua olla pekkaa pahempi ja niinpä hänkin hankkii työpaikan kuukaudeksi tohtorisperheen lastenhoitajana. Tiina ei olisi Tiina, jos hän ei selviäisi tilanteesta kuin tilanteesta, vaikka palvelusväkeen kuuluvana osaakin hillitä kerkeän ja suorasukaisen kielensä yllättävän monta kertaa.
Tuntuiko minusta vain siltä vai oliko tämä Tiina vähemmän reipas ja sisälsikö se enemmän surullisia asioita kuin aikaisemmat kirjat? Huumoria riitti kyllä tässäkin, ja ajankuva (olletikin 1950-luvulta?) oli sopivan nostalgista aikuiselle tätilukijalle. Tässä välähdyksiä siitä:
Kuinka moni nykyinen lasten- tai nuortenkirja kirjoittaisi henkilöidensä ruumiillisesta kurituksesta, tosin Tiinakaan ei sitä hyväksy:
-- Minun on mentävä, tai muuten minä saan risusta, hän [Elvi] suhahti hätäisesti...
Tiina istuutui ja painoi miettivänä kämmenen leukaansa. Oli sekin elämää. Hänen olonsa oli kuin ruusunpunaista vadelmahilloa Elvin päiviin verrattuna. (s. 6)Ovatko yhteiskuntaluokat lähempänä toisiaan tänään kuin aikana, jolloin Tiina meni tohtorisperheen lapsia hoitamaan?
Tiina keskitti ajatuksensa ikkunaverhoihin ja yritti työntää mielestään sen, että häntä pidettiin alempaan rotuun kuuluvana. Rouva osoitti sen jokaisella ilmeellään, ja Tuula [tohtorin tyttö, Tiinan ikäluokkaa] oli sanonut, ettei hän saanut sinutella häntä. -- Sinun on sanottava minulle neiti, sillä sinä kuulut palvelusväkeen. Sanoessaan niin Tuula oli kuitenkin vilkaissut ympärilleen, ettei isä vain ollut näkyvissä.
-- Minä sanon sinua vaikka armolliseksi rouvaksi, jos se tekee sinut onnelliseksi, oli Tiina sanonut nauraen, mutta sisimmässään häntä oli harmittanut. (s. 60)
KIRJAN lainasin kirjastosta. Kirjailija Anni Polva asui pitkään Tampereella ja ilmeisesti sijoitti Tiinan perheineen ja ystävineen Tammelan kaupunginosaan siellä, siksipä merkitsen suorituksen Oi maamme Suomi! -haasteeseen (Pirkanmaa).
Anni Polvan Tiina-sarja:
1. Tiina, 1956
2. Tiina aloittaa oppikoulun, 1957
3. Tiina kesälaitumilla, 1958
4. Tiina toimii, 1959
Anni Polva: Tiina toimii, 164 s.
Kustantaja: Karisto 1989, 12. painos (1. painos 1959)
Kansikuva: Maija Karma
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!