sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Naisten aakkoset: N

Naisten aakkosissa olen päässyt N-kirjaimeen. Tarukirjan haasteessa toiset kirjaimet ovat helpompia ja toiset vaikeampia, jotkin lähes mahdottomia. Tähän asti on kuitenkin aina löytynyt jotain, kun olen etsinyt "... naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella. Kysymyksiä on kolme." 


   1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Mieleeni ei tule yhtään sellaista naiskirjailijasuosikkia, jolta olisin lukenut enemmän kuin yhden kirjan ja jonka nimi alkaa N-kirjaimella, joten nimeän suosikikseni Inka Nousiaisen Kirkkaat päivä ja ilta -teoksen perusteella. Näin siitä kirjoitin: Inka Nousiaisen pienoisromaani valloitti minut, pidin kovasti sen tarinasta ja kauniista kielestä.

   2. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Tietäisimmekö, miltä joulutontut näyttävät, ellei ruotsalainen Jenny Nyström (1854-1946) olisi sitä meille korteissaan näyttänyt? Ainakin Wikipedia on sitä mieltä, että hän on luonut pohjoismaisen kuvallisen tonttuhahmon. Wikimediassa hänen joulutonttujaan on näytillä hyvä valikoima.

   3. Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? tai Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille (myös muut kulttuurin alat käyvät)?

Pidin Juuli Niemen runokokelmasta Tuhat tytärtä, ja haluan tutustua hänen muihinkin teoksiinsa. Viime vuonna hänen romaaninsa Et kävele yksin sai lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Kuvituskuvasarjan on piirtänyt Kate Greenaway (1846-1901) vuonna 1886. Hän oli englantilainen lastenkirjailija ja kuvittaja. Lisää kuvan tietoja löytyy tästä.

Aakkoset tähän asti: 
        A  Apple Pie              K  Knelt for It
        B  Bit It                      L  Longed for It
        C  Cut It                     M Mourned for It
        D  Dealt It
        E  Eat It
        F  Fought for It
        G Got It
        H Had It
        I (no rhyme)
        J Jumped for It

6 kommenttia:

 1. Kumpaakaan mainitsemaasi kirjailijaa en ole lukenut. Nimet toki tiedän. Nyströmin tonttukuvat ovat tietysti tuttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nousiaisen kirja jätti vahvan lukujäljen, vieläkin tulee tunnelma mieleen. Suosittelen kokeilemaan.

   Poista
 2. Olen lukenut Juuli Niemen todella hyvän Et kävele yksin teoksen.
  Minusta Nopolan siskosten Heinähattu ja Vilttitossu-kirjasarja on mahtava ja löytyypä heiltä Risto Räppääjä-sarja ja Siiri-sarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, Nopola. Mainitsemiasi sarjoja olen lähinnä katsonut elokuvina, mutta niissä on mainiota huumoria. Luulen, että tykkäisin luettunakin.

   Poista
 3. Jenny Nyström on kyllä hieno korttikuvittaja. Tontut eivät minua ehkä niinkään kiehdo, mutta kyllä Nyström on muitakin kortteja kuvittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tottta, Nyströmillä on monenlaisia hienoja ja tunnelmallisia korttiaiheita.

   Poista

Kiitos kommentistasi!