sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Andrus Kivirähk: Kun Musti muni mummon

Virolainen Andrus Kivirähk on kirjoittanut riemastuttavan satukokoelman Kun Musti muni mummon, joka on julkaistu tänä vuonna Heli Laaksosen suomentamana. Sadut ovat nykypäivää, niissä seikkailevat pölyimuri, jalkapallo ja tietokone, mutta niiden maailma on hupaisalla tavalla vinksahtanut.Kirjaan on koottu kaikkiaan 14 satua, jotka ovat lyhyitä, vain kolmen sivun mittaisia, ja joihin jokaiseen liittyy Chrster Nuutisen värikäs ja hauska kuva. Sadut sijoittuvat lapsen tavalliseen arkeen, mutta katsovat sitä uusin, vinkein silmin.

Niin kuin nyt kirjan nimisatu "Kun Musti muni mummon", joka on hupaisa tuunaus tutusta Punahilkka-sadusta. Kivirähkin sadussa Maija leikkii Punahilkkaa koiransa Mustin kanssa. Musti on susi, jonka Maija komentaa syömään mummon. Musti on kiltti ja tottelevainen koira, ja sitten onkin edessä pulma, miten mummo saadaan takaisin Mustin vatsasta.

Sadussa "Herkkusuu tietokone" Linda pelaa äidin tietokoneella peliä, jossa söpö panda syö erivärisiä kukkia. Yhtäkkiä ruudulle ilmestyy teksti, jossa kone pyytää hilloa. Kirjan pari viimeistä satua sopivat vaikka joulun alla tai jouluna luettavaksi. "Grillimakkara ja piparkakut" kertoo makkarasta, joka asustelee uunissa ja sieltä ikkunaluukusta katselee kaihoten pöydällä olevaa piparkakkutaloa ja piparkakkuperhettä. Eräänä päivänä se voittaa pelkonsa ja lähtee tutkimaan piparitaloa. Sadussa "Joulupukki ja Nukkumatti" nimihenkilöt tuuraavat toisiaan. Ensin jouluaattona pukki sairastuu, mutta ei hätää, hänen ystävänsä Nukkumatti auttaa ja saapuu vaaleansinisessä takissaan ja hiippalakissaan jouluaattona Liinan ja Konstan kotiin. Joulupukki puolestaan auttaa ystäväänsä Nukkumattia helmikuussa, kun tämä on flunssassa eikä eräänä iltana pääse heittämään unihiekkaa.

Hupsunhauska satukirja, joka saa hymyn tai naurun aikuisenkin huulille. Heli Laaksonen on kääntänyt kirjan mainiolle yleissuomelle, vain sadussa "Pikkutäti ja sireenipensan" täti sanailee länsimurteella. Christer Nuutisen veikeän humoristisista kuvituksista löytyy kivoja yksityiskohtia.

LAHJAVINKKI: Esi- ja alakouluikäisille. Sopii niin aikuisten ääneen lukemaksi kuin vasta lukemaan oppineille itse luettavaksi.

              Andrus KivirähkKun Musti muni mummon61 s

              Kustantaja: WSOY 2018
              Alkuperäinen: Karneval ja kartulisalat 2015 ; Suomentaja: Heli Laaksonen
              Kuvitus: Christer Nuutinen

KIRJAN lainasin kirjastosta. MUUALLA satuja ovat lukeneet Evarian kirjahylly, Lastenkirjahylly, Oli aika, Tuijata.

Osallistun kirjalla Rakas Viro -haasteeseen, jossa on tämän vuoden aikana kerätty onnittelupanoksia naapurimaan 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Tähtäimessä on 100 panosta eli luettua kirjaa tai artikkelia, matkamuisteloa, katseltua elokuvaa, kuunneltua musiikkia...

2 kommenttia:

  1. Onpa hauskan kuuloinen kirja. Minulla on hakusassa jokin baltialaisen kirjailijan kirjoittama kirja Helmet-haasteeseen, ja tämä voisi olla kiva valinta. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain. Hauska ja huvittava tämä on ja sopiva mielen piristykseksi. Luin tarinan kerrallaan useiden päivien kuluessa. Ja sopii erinomaisesti tuohon kohtaan Helmet-haasteessa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!