tiistai 27. marraskuuta 2018

Petteri Kantola: Hämärän prinssi

Hämärän prinssi on mielikuvistusta kutitteleva nimi sarjakuva-albumille, ja kun teoksen tapahtumat sijoittuvat Indonesiaan ja taustalla on huoli ilmastonmuutoksesta, mielenkiintoni on taattu.Albumin päähenkilö, hämärän prinssi, on suomalainen mies, joka matkustaa Indonesiaan Kalimantanille, aikaisemmin Borneona tunnetulle saarelle. Motivaattorina on halu pelastaa maailma ilmastonmuutokselta ja Indonesia ympäristökatastrofilta, esikuvana Che Guevara ja vallankumouksellinen toiminta. Indonesian alueella sijaitsee yksi maailman laajimmista trooppisista metsistä, mutta metsäkato on siellä erittäin nopeaa. 
"Taipumukseni unelmointiin ja päämäärättömyyteen on ohi... En tiedä mikä minua odottaa: olenko aloittamassa muutosta, voiko sademetsien hävityksen pysäyttää?"
Reppu selässään nuori mies saapuu kahdeksan tunnin venematkan jälkeen jokivarren kylään Keski-Kalimantanilla. Kyläläiset ovat ystävällisiä ja anteliaita, ja hämärän prinssin tehtävä näyttää helpolta: hänen on vain kerrottava heille, ettei heidän tule toimia kuten ulkopuolelta tulevat toimivat, kun nämä havittelevat hyötyä metsän tai maan tarjoamista raaka-aineista.

Tropiikki yllättää. Vatsatauti ja  kostea kuumuus vievät voimat, kylän koirat hyökkäävät, hyttysparvien levittämä aivomalaria riuduttaa, hakkuualueen vartijat pahoinpitelevät prinssin. Metsänhakkuut lähestyvät kylää, "metsäraiskio ja hakkuualue ovat valtavan laajoja". Samaan aikaan vallankumousta tekevä tulokas ymmärtää, etteivät kyläläiset taivu hänen maailmanparannukseensa, jos se vie heiltä mahdollisuuden ansaita elanto metsätöillä. Chen seuraajan on jatkettava taistelua valtarakenteita vastaan siellä, missä metsien tuhoaminen on lähtöisin, mutta onnistuuko se?

Albumin kansi on trooppisen vihreä, mutta sarjakuvaromaani itse sisältää harmaan eri sävyissä tehtyjä maalauksia ja tussipiirroksia. Indonesialla on erityinen sija sydämessäni, ja pikkutarkat kyläkuvat tuntuvat tutunoloisilta, vaikken Kalimantanilla ole käynytkään. Malarian otteessa heittelehtivä tai koiria sateenvarjolla pois huiteleva mies on taas maalattu laveammalla siveltimellä.

Petteri Kantolan Hämärän prinssi on fiktiota, mutta taustalla on taiteilijan matka kalimantanilaiseen kylään sosiaali- ja kulttuuriantropologian tutkijan Anu Lounelan kanssa. Tämä oli kolmannella kenttätyömatkallaan tutkimustaan varten. Se käsitteli alueen ympäristönmuutosta, ilmastonmuutoksen hillintään tähtääviä projekteja ja paikallisten ihmisten arvojen muodostumista näissä muutoksissa.

Kirjassa vuorottelevat kiinnostavasti erikokoiset sarjakuvaruudut ja vaihtelevasti sommitellut sivut sekä teoksen fiktiivisen miehen päiväkirjaotteet, joita tämä kirjoittaa mukana raahaamallaan kirjoituskoneella. Suurimmassa osassa kuvaruutuja ei ole lainkaan tekstiä, vaan päiväkirjaotteet kuljettavat romaanin juonta eteenpäin ja kuvitus myötäilee tunnelmia. Kokonaisuutta täydentää mainiosti Anu Lounelan kirjoittamat alku- ja loppusanat. Suosittelen!

LAHJAVINKKI: (yhteiskunnallista) sarjakuvaa fanittaville, ilmastonmuutoksesta ja trooppisten metsien tuhoamisesta huolta kantaville, Indonesiasta kiinnostuneille. 

               Petteri Kantola: Hämärän prinssi, 120 s. 
               Kustantaja: Suuri Kurpitsa 2018
      
KIRJA on kirjastolaina. 
MUUALLA sen ovat lukeneet Hannu/Kirjavinkit ("Piirtäjänä Petteri Kantola on aivan mestariluokkaa."), Reijo Valta/Kvaak ("Hiilinielujen puolesta", sisältää muutaman kuvan albumin sivuilta klikattavaksi).
HAASTEET: Sarjakuvahaaste, Jokken hiilidioksidihaaste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!