sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Kootusti Helmet, hiilidioksidi ja tundran lumo

Vuodenvaihde lähenee, ja aikaa säästääkseni teen yhteisen lyhytkoosteen kolmesta koko vuoden kestäneestä lukuhaasteesta.


Lähdin hyvillä mielin tammikuussa keräilemään kirjoja Helmet 2018 -lukuhaasteeseen. Vuoden 2017 Helmet-haasteeseen sain luetuksi 50 kirjaa, vieläpä kaikki kotimaisia Suomen 100 vuoden kunniaksi, joten luulin, että helposti se kävisi tänä vuonnakin.

Alkuun haasteeseen sopivia kirjoja kertyi ihan itsestään kuuden, seitsemän kirjan kuukausivauhtia. Sitten tahti ensin hidastui ja lopulta hyytyi melkein kokonaan. Enkä oikein jaksanut etsiä tarkoituksella lukemista haasteeseen nyt loppukiriksikään, kun lukupinossa oli jo kaikkea muuta.

Haasteen lukusaldoksi tuli 44 kirjaa 50:stä. En listaa lukemisiani tähän koosteeseen, sillä luetut kirjat löytyvät omalta Helmet-sivultani. Toivon, että olisin ehtinyt saada pari lisää luettujen listalle - ne olisivat olleet taiteilijaelämäkerta ja palkittu tietokirja. Vuoden 2019 Helmet-haaste on jo julkaistu, joten ensi vuonna uuri yritys uusin aihein.


Jokken kirjanurkan Hiilidioksidihaasteeseen luin kolme kirjaa, jotka kaikki käsittelivät tavalla tai toisella ilmastonmuutosta ja ihmisen vastuuta suunnan kääntämiseksi. 

Ekovuosi Manhattanilla on yhden miehen ja hänen perheensä kokeilu elämäntavasta, jossa ei kuormiteta luontoa lainkaan. Vaikka kokeilu on niin äärimmilleen viety, että se tuntuu liioittelulta, kirja herätti ajattelemaan omia valintoja ja kestävämpää elämäntapaa. Herääminen taas loi sellaisia tulevaisuuden uhkakuvia, ellei ilmastonmuutosta pysäytetä, että sekin sai miettimään omaa hiilijalanjälkeä. Hämärän prinssi on sarjakuvaromaani, jossa suomalainen mies matkustaa Indonesiaan pelastaakseen sademetsän ja pysäyttääkseen ilmastonmuutoksen etenemisen siltä osin.

Tässä vielä lukemani kirjat linkkeineen:
          Colin Beavan: Ekovuosi Manhattanilla 
          Risto Isomäki: Herääminen 
          Petteri Kantola: Hämärän prinssi 
Sheferijm-blogin Tundran lumoissa -lukuhaaste innoitti lukemaan kirjoja, joissa tapahtumat sijoittuvat pohjoiselle pallonpuoliskolle ja tarkemmin ilmastovyöhykkeille, joita luonnehditaan tundraksi ja taigaksi. 

Tähän haasteeseen luin pari Jules Vernen seikkailukirjaa Venäjän taigalta, jännityskirjan Kanadan arktiselta alueelta, runoja Norjan saamelaisalueelta ja nuortenkirjan Suomen Lapista sekä viimeisenä tulevaisuuteen sijoittuvan tieteisromaanin, joka kertoo ilmastonmuutoksen vaikutuksista erityisesti Pohjois-Siperiaan.

Tässä lukemani kuusi kirjaa, joilla pääsin kohtalaisen pakkasensietokyvyn tasolle:
    Jules VerneTsaarin kuriiri (Venäjän taiga)
    Jules VerneKavaltajan loppu (Venäjän taiga)
    M. J. McGrath: Jään muisti (Kanadan arktinen saaristo)
    Tuulisolmut : Valikoima saamelaista nykyrunoutta (Pohjois-Norja)
    Kirsti Heporauta: Lapin aarteet (Utsjoki, Suomen Lappi)
    Risto Isomäki: Herääminen (Pohjois-Siperia, Pohjoinen jäämeri)


Päivitys 10.1.19: Sheferijm - Ajatuksia kirjoista -blogin kooste Tundran lumoissa -haasteesta.


Kiitokset antoisista haasteista, Helmet-kirjastojen väki, Jokke ja Aino!

2 kommenttia:

  1. Monipuolista kirjallisuutta, hienoa! Hyvää lukuvuotta alkavalle vuodelle.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!