keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Timo Mäkelä: Emil ja Sofi


Timo Mäkelän sarjakuvaromaani Emil ja Sofi yllätti minut. 

Suhteeni sarjakuviin on ollut heiveröinen. Lapsuudessa kotiin tuli Aku Ankka. Siinä vaiheessa kun se ei enää kiinnostanut, silmäilin ajoittain sarjakuvastrippejä sanomalehdistä. Oma blogi on innostanut lukemaan sarjakuvakirjoja aina silloin tällöin, mutta koskaan en muista minkään sarjakuvateoksen synnyttäneen samanlaista tarinan imua kuin nyt koin Emil ja Sofin kanssa.

Emil ja Sofi on historiallinen romaani, jossa on draaman kaari, taidemaailman tekijöitä ja melkoinen ihmissuhdemosaiikki. Kirjan alaotsikko on Yhden yön muisto Helsingistä kesältä 1909. Yksi tarinan juonne on Signe ja Emil. Signe jättää Helsingin ja Emilin, koska on pannut elämänsä taiteen käyttöön. Toisessa juonteessa Sofi toimii taidemaalari Risukosken elävänä mallina eikä voi irtautua siitä, koska hänen veljensä pakottaa hänet ansaitsemaan rahaa alastonmallina. Illalla veli kohtaa Risukosken kohtalokkain seurauksin. 



Sattumalta Emil ja Sofi tapaavat ja viettävät aikaa yhdessä. Sitten Sofin on paettava, ja Emil saattaa hänet rautatieasemalle Pietarin junaan. Asemalla ammutaan, taustalla häärii yksityisetsivä, jonka hahmo tuo mieleen Sherlock Holmesin. Emilin ja Sofin tarinan kehyskertomuksessa Neuvostoliiton suurlähetystössä työskentelevä keski-ikäinen nainen vierailee Sjöstrandin taidegalleriassa joskus 1940-luvun lopussa ja kyselee tarkkaan maalauksesta, jonka mallina Sofi oli ollut. Sjöstrand muistelee isänsä kertomaa maalauksen tarinaa, mikä on siis Emilin ja Sofin surumielinen rakkaustarina.

Kohtalokkaita tekoja ja suhteita, kohtaamisia, eroja ja pakoja. Kesän 1909 Helsinki elää ja hengittää Timo Mäkelän romaanissa, ja kokonaisuudesta ei voi olla viehättymättä. Mustavalkoiset piirrokset ovat valojen ja varjon leikkiä, paikoin sumuisia, paikoin sisältävät tarkkoja yksityiskohtia tuon ajan Helsingistä. Taitavia. Tunnelmaan vieviä. Kirjan lopussa tekijä on selostanut kunkin kuvan "alkuperän" eli mistä löytyy valokuva, jonka perusteella hän on vanhoja rakennuksia ja kaupunkinäkymiä tai hahmojaan kuvantanut. Tuo lista on erinomainen lähde jokaiselle, joka haluaa perehtyä viime vuosisadan alun Helsinkiin.


Kirja vakuutti minut sarjakuvan taidosta koukuttavan tarinan kertojana. Kvaak julkaisi arvion ja Timo Mäkelän haastattelun heti kirjan ilmestyttyä. Sitä on luettu myös blogeissa Anun ihmeelliset matkat, Satun luetut ja Tahaton lueskelija.

KIRJAN lainasin kirjastosta. Helmet-lukuhaasteessa 2018 tämä sopii kohtaan 12. Sarjakuvaromaani. Taide on romaanissa keskeistä: hahmoina on taidemaalari, hänen mallinsa sekä taiteen keräilijä ja tämän poika. Siksi liitän kirjan Taiteilijaromaanihaasteeseen. Sarjakuvahaasteenkin pääsen tällä alkamaan.

      Timo Mäkelä: Emil ja Sofi, 112 s.
      Kustantaja: Arktinen Banaani 2005

6 kommenttia:

  1. Kuuluu olevan liikkeellä myös sarjakuvahaaste, blogissa Hurja Hassu lukija.

    Taidolla ja totisella asenteella on Mäkelä sarjakuvansa valmistanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa on tosiaan totisuutta, ja perusteellisesti ja työteliäästi Mäkelä on vanhaan Helsinkiin paneutunut. Sen näkee jäljessä.

      Kiitos tuosta sarjakuvahaasteen mainitsemisesta. Ihan unohdin sen, vaikka sen alkaessa tuumin, että osallistun, jos tulee sarjakuvia luetuksi. Laitankin haasteen tuohon kirjoitukseen muistutukseksi itselle ja muille.

      Poista
  2. Oi mikä kirja, kiitos tästä! Lainalistalle menee ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain! Minäkin tämän nappasin jonkun blogista, alkuperää en enää muista, ja sitten kirjastossa opuksen nähdessäni tuo vinkki muistui mieleen.

      Poista
  3. Minulla myös on ihan liian ohut suhde sarjakuvaan. Aku Ankkaa, juu, ja sanomalehden sarjiksia, siinäpä se koko lailla on. Pari vuotta sitten luin sentään Tiitu Takalon teoksen Minä, Mikko ja Annikki, ja tykkäsin siitä tosi paljon, mutta niin vaan ovat sarjakuvat silti taas jääneet. Mutta tämäpä onkin nyt hieno vinkki, kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Minä taas puolestani kiitän tuosta Takalon sarjakuvakirjan vinkistä, häntä en ole vielä lukenut.

      Poista

Kiitos kommentistasi!