sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Topeliuksen satu Koivu ja tähti

Tänään on kulunut tasan 200 vuotta Zachris (Zacharias) Topeliuksen syntymästä. Yksi hänen tunnetuimpia satujaan on "Koivu ja tähti", joka julkaistiin kokoelmassa Lukemisia lapslle - 3:mas osa.Sadussa pienet sisarukset, viisivuotias veli ja nelivuotias sisko, viedään isonvihan aikana Venäjälle. Lapset pääsevät hyvien ihmisten pariin, heistä pidetään huolta. Kuluu kymmenen vuotta, ja lapsista on kasvanut vahvoja ja terveitä nuoria. Iltaisin he kuitenkin muistavat suruisasti Suomeen jäänyttä kotiaan, isäänsä ja äitiään. Mitään muuta he eivät kotipaikasta muista kuin että pihalla kasvoi iso koivu, jonka oksilla linnut laulelivat ja jonka oksien välistä tähti tuikki.
Kun sitte huhu kertoi, että Suomessa oli rauha, ja että kaikki, jotka tahtoivat ja kykenivät, saivat palata sinne, silloin tuli vieras maa lapsille liian tukalaksi, ja he pyysivät saada mennä kotia.
Nuoret lähtevät pitkälle matkalle luoteeseen etsimään koivua ja tähteä. Kuluu vuosi, ja ihmeellisesti pienten lintujen ohjaamana he pääsevät perille kotiin, missä isä ja äiti ovat surusta vanhentuneet ennen aikojaan. 
"Nyt tiedän", sanoi tyttö. "Enkelit linnun haamussa, jotka koko matkan ovat meitä seuranneet, ja jotka tänä päivänä ovat koivussa kotiin tuloamme ennustaneet, ne olivat pienet siskomme, jotka nukkuvat haudassa. Ne ne aina kuiskasivat sydämmissämme: menkää kotiin! menkää kotiin lohduttamaan isää ja äitiä! ..."
Satu on viehättävän vanhanaikainen, herkistää lukijansa vielä nytkin ja opettaa perinteisiä kodin, uskonnon ja isänmaan arvoja. Linnuista tulee väistämättä mieleen Topeliuksen runon sanat tutusta joululaulusta "Varpunen jouluaamuna".

Luin sadun verkosta vuoden 1893 käännöksenä. Osallistun sillä Ajattomia satuja ja tarinoita 2 -lukuhaasteeseen.

Satu löytyy Kansalliskirjaston digitoimana Doria-tietokannasta. Tässä on linkki koko kirjaan Lukemisia lapsille - 3:mas osa ja tässä satuun Koivu ja tähti. Tämän kirjoituksen kuvituskuva on otettu Dorian digitoiman sadun kuvituksesta (Public Domain -lisenssi). Lukemisia lapsille 3 löytyy myös Project Gutenbergista eri digitaalisina versioina.

     Zacharias Topelius: Koivu ja tähti. Teoksessa Lukemisia lapsille 3, s. 219-228.
     Kustantaja: Kansallisarkisto Doria; digitoitu paperikirjasta: WSOY 1893
     Alkuperäinen: Läsning för barn, 1867. Suomentanut Aatto Suppanen.
     Kuvitus: August Malmström.

8 kommenttia:

 1. Minulla on maalla joskus kirjaston poistomyynnistä ostettuja kappaaleita Lukemisista lapsille. Täytyisi joskus alkaa lukemaankin. Koivun ja Tähden luin muutama vuosi sitten uudempana versiona ja tämä on yksi kauneimmista suomalaisista saduista. Pidän paljon tuosta vanhasta kuvituksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuli ihan sama ajatus tästä sadusta, että pitäisi oikeastaan lukea noita Lukemisia lapsille. Ja muitakin Topeliuksen kirjoja.

   Poista
 2. Aivan ihana satu. Tätä tuli luetuksi lapsille useammankin kerran. Olisi aika tarttua kirjaan uudelleen. - Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa sunnuntaita sinullekin ja tervetuloa lukijaksi. Kirjat ovat siitä hienoja juttuja, että niiden ihanuuksien äärelle pääsee aina vaan uudelleen, halutessaan.

   Poista
 3. Tämä on kaunis satu. Ihanasti muistit Topeliuksen merkkipäivän <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jotenkin sadun tunnelmaan sopii tuo vanha suomennoskin. Uutisista kuulin, että Topeliuksen syntymästä on kulunut 200 v. ;-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!